Schiffer András: Akció a demokráciaimportért – Mandiner

Márki-Zay Péter kétségkívül őszinte ember.

„Nehéz nem elismeréssel adózni egy ilyen emberi erény előtt akkor, amikor világszerte a simaképű hazugok korszakát éljük. Az elmúlt években a magyar politikai térben nagyon óvatosan kellett fogalmaznia annak, aki az amerikai befolyásolásra utalt, ha el akarta kerülni a »konteózás«, a »paranoia«, a »sorosozás« vádját. Egészen mostanáig. Márki-Zay néhány hete előbb a Magyar Hang podcastjében, majd az ATV-ben is arról beszélt, hogy az Action for Democracy amerikai ngo-tól – saját egyesületén, az MMM-en keresztül több száz milliós kampánytámogatást kapott, de még júniusban is érkezett 400 millió forintnak megfelelő összeg a számlák kifizetésére. Márki-Zay külön hálás az Action for Democracy tanácsadó testületi elnökének, Kati Martonnak, aki a »kinti magyarok és amerikaiak körében« gyűjtötte az adományokat.

A volt miniszterelnök-jelölt szerint az Action for Democracy nélkül nem tudtak volna »még ennyire sikeres kampányt sem folytatni«.

 Időközben Márki-Zayék közzétették az MMM elszámolását is, és ebből úgy tűnik, hogy a »több száz milliós« összeg a kétmilliárdot közelíti. Márki-Zay a mostani podcastben csak utalt az amerikai kampánytanácsadók közreműködésére, de egy régebbi videóbejelentkezésében egyértelműbben fogalmazott: »[…] nem én döntöttem a napi kampánykérdésekben, hanem már sok kampányt levezető magyar és amerikai kampányszakértők, akiket a Karácsony-stábból örököltünk.« Az MSZP elnöke minősítette is ténykedésüket: »Nem volt szerencsés az, amit az amerikai tanácsadók tettek, hogy állandóan Putyin ellen hergelték a magyar társadalmat.«

Márki-Zay vallomásának jelentősége jóval túlmutat holmi kampányfinanszírozási túlkapáson, és akaratlanul is segít értelemmel feltölteni mindazt, amivel az elmúlt években a kormányzati plakátkampányok riogattak. Ezért aztán az amerikai támogatás volumenénél fontosabb a donorszervezet és a mögötte kirajzolódó kapcsolati háló. Ezért is érdemes időt szánnunk annak megismerésére. Az Action for Democracy önmeghatározása szerint»olyan aggódó civilekből álló globális szervezet, akik erőt akarnak adni azoknak, akik a szabadságért és a demokráciáért küzdenek«. Nyilván a félreértések elkerülése végett keresztelték »Magyar Tavasz« márkanévre kampányukat, amelynek indulásáról a magyar sajtó is beszámolt (a »Magyar Tavasz« honlap április óta elérhetetlen). A 444.hu tudósítása így fogalmazott: »A szervezet egy világraszóló kampánysorozatra készül a progresszív-liberális tábor mozgósítására a hatalmon lévő illiberális rezsimekkel szemben.« Ma az Action for Democracy weboldala öt kulcsfontosságú – nem tévedés – »csatatérállamot« jelöl meg: Olaszország, Brazília, Magyarország, Lengyelország és Törökország. A szervezet kulcsfigurája és operatív vezetője Korányi Dávid, a főpolgármester városdiplomáciai főtanácsadója, akivel kapcsolatban még az is felmerült 2021 tavaszán, hogy egy esetleges Karácsony-kormányban külügyminiszter lehet.”

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Neked Ajánljuk