Rónay Tamás: Távolodó Európa – Mandiner

Franciaországban és Szlovéniában Európa győzött. Nem a Marseillaise szólt, hanem az EU himnusza.

„Két választást is rendeztek vasárnap, Franciaországban és Szlovéniában, és mindkettőnek Európa volt a győztese. Amikor Emmanuel Macron feleségével, Brigitte-tel, több gyermek társaságában besétált a Champ-de-Mars parkba, ahol vasárnap este több ezren vártak az újraválasztott elnökre, sokan akkor érthették meg végérvényesen, mi volt a választás tétje. Miközben ugyanis a kis menet meghatottan haladt az ünneplő tömeg felé, nem a Marseillaise szólt, hanem az Európai Unió himnusza.

Vasárnap a franciák az Unió jövőjéről is szavaztak. Azok a külvárosokban vagy falvakban élők, akik dühösek az államra a saját nehéz helyzetük miatt, és »csakazértis« Le Penre voksoltak, fel sem fogták, hogy ha az általuk nem meggyőződésből, hanem méregből támogatott szélsőjobboldali politikus nyert volna, akkor az EU-nak vége. Európa azt még valahogy elviseli, hogy létezik egy állam Közép-Európában, amelyik mindent megtesz azért, hogy belülről bomlassza ezt a nagy nehezen összekovácsolt Uniót, és olyanokkal szövetkezik, akik mások leigázása által maradnak hatalomban, de ha Franciaország kérdőjelezné meg Európa alapértékeit, akkor az a közös rend pusztulásához vezetne.

Szlovénia ugyan az EU legkisebb országai közé tartozik, de Janez Jansa miniszterelnök az ékes példája annak: egy alig kétmilliós állam is képes porszemeket hinteni az EU gépezetébe. A miniszterelnök a Twitteren alázta meg politikai ellenfeleit, a bírákat, a kormányt bíráló újságírókat, forrásmegvonásokkal térdre kényszerítette az állami hírügynökséget, tisztogatott a közmédiánál. A minta Magyarország volt számára, de annyira kiterjedt jogkörökkel azért nem rendelkezett, hogy a magyar viszonyokat egy az egyben importálja. Pedig Budapestről minden támogatást megkapott ehhez, Orbánnak szüksége volt szövetségesekre az EU belső bomlasztásához.”

Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

Neked Ajánljuk