PSZ: Kommunikációs lufi a pedagógusbér-emelésre tett kormányzati bejelentés – Index.hu

„Eddig nem látott pedagógusbér-emelés jöhet a következő években. Már 2025-ben elérhetővé válhat, hogy a diplomásátlagbér nyolcvan százalékára emelkedik a pedagógusok fizetése” – így harangozta be a kormány hivatalos Facebook-oldalán a pedagógusok béremelését.

A kabinet három ütemben emelné a tanárok fizetését:

  • 2023-ban 20,8,
  • 2024-ben 25,
  • 2025-ben pedig 29-30 százalékkal

– így összesen a harmadik év végére mintegy 75 százalékkal lenne több a pedagógusok bruttó bére a mostani keresetükhöz képest. Gulyás miniszter számszerűsítette is a változást a diplomásátlagbér 2025-ben bruttó 972 ezer forint lehet, ebben az esetben addigra a pedagógus-átlagbér bruttó 776 ezer forintra emelkedhet. A hátrányos helyzetű régiókban dolgozók ennél is többet kaphatnak – mondta.

A szakma újabb ígérgetést lát mögöttes tartalom nélkül

Az a baj, hogy túl sok a ha, az elmúlt évet tekintve ez a sokadik olyan „kommunikációs lufi”, amely mögött semmi konkrétum nincs – nyilatkozta az Indexnek Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

Ezzel megint csak a közvéleményt akarják megvezetni, és azt gondolják, hogy ettől elállnak a pénteki sztrájktól. A pedagógusok az elmúlt közel tíz év tapasztalatai alapján azonban tisztában vannak azzal, hogy ez megint csak egy üres ígéret.

Gosztonyi szerint ígérgetés helyett aláírt dokumentumokra van szükség. „Egyrészt a kormánynak alá kell írnia a megállapodást az Európai Unióval, továbbá a sztrájkbizottsággal is meg kell állapodnia. Ám ha ezek meglennének, akkor sem lehetünk biztosak benne, hogy a kormány betartja a megállapodást.” Példaként említette, hogy a köznevelési törvény eredeti változatában a mindenkori minimálbérhez volt kötve a pedagógusbér kiszámítási alapja – az úgynevezett vetítési alap –, majd 2014 végén ez a kettő eltávolodott egymástól, anélkül hogy a kormány egyeztetett volna az érintettekkel.

Nem jön ki a matek

Ha komolyan is veszik a kancelláriaminiszter által tett bejelentést, számításaik szerint „akkor sem jön ki a matek” – mondta Gosztonyi Gábor, aki szerint a három lépcsőben történő emeléssel sem éri majd el a pedagógusok bére a Gulyás Gergely által említett diplomásátlagbér nyolcvan százalékát, hiszen az évek során várhatóan utóbbi is emelkedni fog.

ráadásul ha csak a jövő évre tervezett 20,8 százalékos béremelést nézzük, akkor azt pont megeszi a Központi Statisztikai Hivatal által kedden közölt 20,1 százalékos infláció. Így mondhatjuk, hogy ez a – tervezett – béremelés gyakorlatilag csupán egy szintre hozás – mutatott rá.

Mindemellett ha a PSZ jól értelmezte a kormány bejelentését, akkor ez kizárólag a pedagógus-életpálya alá tartozó dolgozók béremeléséről szól. Vagyis nincsenek benne közalkalmazotti bértábla alá tartozó dolgozók, akik számára szintén béremelést követel a sztrájkbizottság. Továbbá nem szabad megfeledkezni a szakképzésben tevékenykedő közel harmincezer pedagógusról sem, akiknek a béremeléséről szintén nem esett szó.

A 2023-as költségvetés sem a közoktatásban, sem a szakképzésben dolgozók fizetésemelését nem tartalmazza

– hangsúlyozta Gosztonyi.

Folytatják a sztrájkot

Egyetlenegy okot látunk a bejelentés mögött: a kormány azt szeretné elérni, hogy a béremelés belengetésének hatására a pénteki összes pedagógusmegmozdulás elmaradjon. Ez nem így lesz, az összes rendezvényt meg fogjuk tartani, és mindaddig folytatni fogjuk a gördülő sztrájkot és az ahhoz kapcsolódó eseménysorozatokat, ameddig nincs aláírt megállapodás a sztrájkbizottság és a kormány között – mondta.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Neked Ajánljuk