Presinszky Judit: Pár éve még kormányváltó ereje volt, mára csak a parizer és a lókupecezés maradt belőle – Mandiner

A Jobbik négy évvel ezelőtt még a legerősebb ellenzéki pártnak számított, mára szinte elsorvadt.

„A Jobbik négy évvel ezelőtt még a legerősebb ellenzéki pártnak számított, mára szinte elsorvadt: alig tíz képviselője maradt a parlamentben. Az egykori markánsságnak mára már nyoma sincs, a Jobbik szinte beolvadt a baloldali pártok közé. Az elmúlt években a szavazókkal együtt a párttagok is lassan elcsorgodáltak, miközben még az ősellenséggel, a DK-val is összefogtak. Jakab Péter gasztropercekben jó volt, de a benne lévő kormányzókészséget kifelé nem tudta megmutatni, az építkezést pedig felváltotta az olcsó lájkvadászat, állítják róla ismerői. Most tisztújító kongresszus elé néz, ahol a sorsáról is döntenek.

2018-at írtunk, amikor a Jobbik Vona Gábor vezetésével még javában azt harsogta magáról, hogy ők a kormányváltó erő, amely majd jól leváltja a Fideszt. Az akkoriban már egy ideje a radikális szárnyait nyesegető, és cukiságútra terelt párt végül több mint egymillió szavazattal 19 százalékot ért el. A vágyott kormányváltást nem hozták el, Orbánéknak meglett a harmadik kétharmaduk, de a Jobbik eredménye még évekkel később visszanézve sem mondható rossznak: a Fidesz után nekik lett a legtöbb képviselőjük a parlamentben, szám szerint huszonhat.

Bár erről az eredményről a jobbikosok most is azt mondták, hogy már 2018-ban sem volt annyi szavazójuk, mint ahányan akkor rájuk voksoltak: egyszerűen csak taktikai szavazást hirdettek, aminek a lényege, hogy az egyes ellenzéki pártok szavazói átszavaztak egymás esélyesebb jelöltjeire. »A Fidesz ellen ezt tartottuk jónak, és így plusz szavazatszámhoz juttattuk a Jobbikot. Ismerek olyan MSZP-st vagy DK-st, aki átszavazott a jobbikos jelöltre. A 2018-as szavazatmennyiségünk mögött nem volt százszázalékos jobbikos tábor« – mondta erről egy ma is aktív jobbikos képviselő.”

Nyitókép: Jakab Péter Facebook-oldala

Neked Ajánljuk