Pintér Sándor a Pegasusról: A szoftvert minden esetben jogszerűen használták – hvg.hu

A belügyminiszter az EP delegációjának beszélt a Pegasusról.

Pegasus-ügy

Az elmúlt évek legkomolyabb lehallgatási botrányát szellőztette meg egy nemzetközi oknyomozó együttműködés keretében a Direkt36. Mint kiderült, számos országban ismert újságírók, üzletemberek és ügyvédek százainak mobiltelefonjára telepíthették az izraeli NSO Group Pegasus nevű kémszoftverét, amit minden jel szerint a magyar állam is bevethetett. A botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Az Európai Parlament tényfeltáró delegációjának magyarországi munkája volt a téma az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi (LIBE) parlamenti bizottság hétfői ülésén. A Telex szerint a delegáció beszámolójából kiderült, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a Pegasus-szoftverről azt mondta: a szoftver minden egyes alkalmazása megfelelt a magyar törvényeknek, országgyűlési képviselőt nem hallgattak le. Ezzel ugyanakkor elismerte, hogy használták a szoftvert.

Az EP-delegácó még szeptember 29-e és október 1-je között volt Magyarországon, ahhoz kapcsolódóan, hogy a Judith Sargentini 2018-as jelentése után hetes cikkelyes eljárás kezdődött. A delegáció tagjai több tucat találkozón vettek részt. Ezek között egyaránt szerepeltek kormányzati és ellenzéki szereplők, civil szervezetek, kormányközeli és független sajtótermékek képviselői, illetve az igazságszolgáltatás vezetői.

A küldöttség tagjai szerint a helyzet 2018 óta nem javult, inkább romlott. „Továbbra is komoly aggodalmak merülnek fel az igazságszolgáltatás függetlenségét és a médiaszabadságot fenyegető veszélyek miatt. Úgy tűnik, hogy a széles körben elterjedt korrupció párhuzamos állam kialakulásához vezetett, ami független igazságszolgáltatási rendszer hiányában szinte lehetetlenné teszi a fellépést. A Pegasus-ügy pedig rávilágított, hogy aktivistákat, újságírókat és ügyvédeket fokozott állami megfigyelés alá vontak” – írták a beszámolójukban.

Neked Ajánljuk