Orbán Viktor felkérte Matolcsy Györgyöt és utasította Varga Mihályt, 2023 végére vigyék le az inflációt 10 százalék alá – Privátbankár.hu

Amíg a háború tart, addig sem az infláció, sem az energiaárak nem fognak csökkenni. Most szankciós infláció van, mondta az EU által Oroszországra kivetett korlátozásokról Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott szokásos, péntek reggeli interjújában.

Szerinte ezek kivezetésével az árak a felére visszaesnének. Az energiaárak ugyanis 40-50 százalékban a szankcióknak tudható be.

Orbán elmondta: megkérte a jegybankelnököt és utasította a pénzügyminisztert, hogy az inflációt 2023 végére felezze meg és vigye tíz százalék alá.

Hogy ehhez mit szól a Magyar Nemzeti Bank, azt hamarosan megtudjuk, fél 9-re ugyanis a jegybank rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett meg, amelyről lapunk élőben tudósít.

A kormányfő megismételte, hogy a szankciók azért is fájnak nekünk jobban, mert elvágjuk magunkat az orosz energiától, Amerikából hozzuk be, ahol ötször-tízszer olcsóbb, mint amennyiért mi kapjuk. Úgy van az egész szankció összerakva, hogy ezen mi csak veszíteni tudunk.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. január 28-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánA Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. január 28-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

De azért a kormányfő szerint, ha nem jön hat hónapig gáz, Magyarország energiaellátása akkor is biztosított.

Orbán terrorcselekménynek minősítette az Északi Áramlat vezetéken bekövetkezett robbanást. Ami Magyarországnak fontos, hogy az utolsó nagy kapacitású vezeték, amely gázt hoz ide, a török, 

ha azt valaki felrobbantja a Török Áramlatot, azt mi terrortámadásnak fogjuk minősíteni és fellépünk ellene – jelentette ki a miniszterelnök.

Neked Ajánljuk