Orbán Viktor: Február 1-ig meghosszabbítjuk a korlátozó intézkedéseket – Index.hu

Február 1-ig meghosszabbítjuk a korlátozó intézkedéseket – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel. A miniszterelnök közölte: több mint 42 ezer egészségügyi dolgozót oltottunk be eddig, mint mondta,

az oltások biztonságosak és szükségesek, én is be fogom magam oltatni.

A miniszterelnök elmondta, eddig 80 ezer oltásra elegendő vakcina érkezett Magyarországra. Leszögezte: amíg nincs elég oltóanyag, addig olyan életre kell berendezkednünk, amilyenre ilyenkor lehet.

A miniszterelnök közölte a napi koronavírus-fertőzöttek számát is:

péntekre 2907 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 115 beteg. Kórházban 5297 embert ápolnak, lélegeztetőgépen 372 fő van. 

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a végső győzelem neve a vakcina. Mint mondta, vakcinát kell szerezni, le kell rá csapni, mert az EU lassú. Ezért tárgyalnak a kínaiakkal, oroszokkal, izraeliekkel, s bár látja a vitát a vakcináról az EU-ban, ilyenkor nem várni kell, hanem cselekedni – mondta, hozzátéve: ha sikerül beoltani a közvetlen veszélyben élőket, akkor a legfontosabb kötelességének eleget tett a kormány. Ismét kiemelte, hogy az egészségügy, valamint az egészségügyi dolgozók nagyszerűek, büszkék lehetünk rájuk, ahogy a magyarok hozzáállására is.

A magyarok nem boldogok a korlátozásoktól, de mindenki belátta, hogy szükségesek. Sok bajunk van, nyomorúságunk, sok halottunk van, de közben látjuk azt is, hogy ahogy az ország küzd, az elismerésre méltó

 – hangsúlyozta a miniszterelnök. A lakosság oltásával kapcsolatban elmondta:

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországon 4 millió 496 ezer ember dolgozik, ez 26 ezerrel kevesebb, mint a válság előtt volt. 

Ki mást mond, az nem a valóságos életről beszél. Már visszanyertünk többet, de vissza fogjuk nyerni a többit is, hiszen nem adtuk fel egyetlen nagy tervünket sem. A valaha volt legnagyobb otthonteremtési támogatást tudtuk elindítani, illetve a sok beruházás is meghozza majd eredményét. Ezt még nem látják az emberek, nem látják a gazdasági intézkedések hatalmas volumenét, de 2021-ben látni fogják; bár az első hónapok még döcögősek lesznek, az esélye ennek valóságos

– mondta a miniszterelnök. A Moderna-vakcina érkezésével kapcsolatban elmondta: van egy menetrend, hogy melyik vakcina mikor érkezik. Azonban ezek nem boldogító, kicsi számok – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy csak nyugati vakcinára alapozva nem tudjuk felgyorsítani az oltakozást. 

Arról, hogy négy ember életét követelte az ostrom, amelyet a távozó amerikai elnök, Donald Trump hívei indítottak szerdán az amerikai törvényhozás, a Capitolium épületegyüttese ellen, Magyarország miniszterelnöke úgy szólt:

Részvétet nyilvánítunk az elhunytak családjainak – ez az emberi része. A politikai nézete pedig az, hogy nem minősítgetünk egy országot sem, hiszen mi sem szeretjük, ha minket minősítenek. Szurkolunk nekik, hogy megoldják a problémáikat, amiket, valljuk be, mi is ismerünk. 

Emlékeztetett:

a baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal, meg kellett védenünk a Parlament épületét az erőszakos tömegtől, amelyben ellenzéki politikusok is voltak. 

Hozzátette: a hatóságok akkor kiválóan teljesítettek, de a magyar rendőrök most is jó állapotban vannak, kereshetnének mondjuk többet is – véli Orbán Viktor.

Neked Ajánljuk