Orbán Viktor bejelentése után itt a 390 forintos euró – Portfolio

A forint gyengélkedését lehet magyarázni nemzetközi okokkal is, mert például az EUR/USD kurzusa lefelé tart a szerdai kereskedésben, vagyis a dollár felértékelődött, ami hagyományosan nem kedvez a feltörekvő devizáknak, viszont közben a külföldi részvénypiaci hangulat kedvező, így a forint alulteljesítése látványosnak hat. Elég csak ha a lengyel zloty ellenében nézzük az árfolyamot, szerda délben a 84-es szint felett is járt a PLN/HUF kurzusa, ami újabb forint történelmi mélypontot jelent a lengyel devizával szemben.

A lengyel zloty ereje összefügghet azzal a bejelentéssel, miszerint az Európai Bizottsággal megállapodásra juthat a vitás kérdésekben és felszabadulhatnak a Lengyelországnak szánt uniós források. A forint gyengélkedése pedig összefügghet a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetből fakadó későbbi kormányzati lépésekkel is, illetve az azzal kapcsolatos befektetői várakozásokkal. Erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

A forintpiaci hangulatot befolyásolhatja, hogy életbe lépett mától a háborús veszélyhelyzet, amit Orbán Viktor egy kedd délutáni rövid bejelentésében már előrevetített. Orbán Viktor, a frissen felállt új kormány első intézkedését ismertette: kedd éjféltől kihirdetik a háborús veszélyhelyzetet. Indoklása szerint erre azért volt szükség, mert a háború és szankciók nyomán a világ egy gazdasági válság küszöbén áll, és egy ilyen helyzetben a kormánynak mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szüksége. Megemlítette, hogy a családok anyagi biztonságát akarja a kormány megvédeni és előrevetítette, hogy az új veszélyhelyzetben hozott első kormányzati döntésekről szerdán fog tájékoztatást adni.

Ez utóbbi alapján azt lehet várni és feltehetően a befektetők ijedelme is ezzel függ össze, hogy a mai kormányülés után Orbán Viktor konkrét gazdaságpolitikai lépéseket fog ismertetni. Ha pedig abból indulunk ki, hogy ezt a családok megvédéseként igyekszik kommunikálni a kormány, akkor feltehetően a vállalati szektor számára nem lesznek kedvezőek a bejelentések. Könnyen lehet, hogy a piaci szereplők körében olyan várakozások épültek fel, miszerint a kormányfő már ma, vagy a közeljövőben bejelenti a különadók emelését, esetleg újak kivetését, vagy az árszabályozó kormányzati lépésekkel kapcsolatban hozott döntéseket ismerteti. Meglátásunk szerint a gyors beavatkozást indokolhatja az idei költségvetés elszálló hiánya is. Legutóbbi cikkünkben részletesen bemutattuk, hogy 1000-1500 milliárd forintos idei költségvetési kiigazítási igényre kell megoldást találnia a kormánynak. És nagy esély van arra, hogy ennek a költségvetést stabilizáló intézkedéssorozatnak lesznek a részei a különadók.

A szerda délután esetlegesen várható bejelentéseket a Portfolio élőben fogja természetesen tudósítani.

Neked Ajánljuk