Orbán Viktor bejelentése: újra jönnek a különadók! – Privátbankár.hu

Orbán Viktor már kedden, a háborús veszélyhelyzet bejelentésekor jelezte, hogy az első döntésekről szerdán fog beszámolni. Erre késő délutánig várni kellett.

A háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul és ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet – kezdte bejelentését a kormányfő. Jelen körülmények között pedig egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat.

Emellett szerinte a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni. Mindeközben az emelkedő kamatok és az emelkedő árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert – vázolta a helyzetet.

A kormány ezért létrehoz egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot – közölte Orbán.

Innen fogják fizetni majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit.

Kötelezzük

  • a bankokat,
  • a biztosítókat,
  • a nagy kereskedelmi láncokat,
  • az energiaipari és kereskedőcégeket,
  • a telekommunikációs
  • és légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.

Annyit még elárult, hogy ezek az intézkedések időben korlátozottak, két évre, 2022-re és 2023-ra vonatkoznak – további számokról és részletekről majd holnap a Kormányinfón fog beszámolni Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. (Szerk.: az eseményről lapunk is élőben tudósít majd).

Orbán elmondta: akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azokat arra kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítség az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez.

Neked Ajánljuk