Orbán: Brüsszel visszaél a hatalmával, veszélyezteti Európa egységét – hvg.hu

A miniszterelnök szerint az Európai Bizottság megtámadta Lengyelország alkotmányos berendezkedését és identitását.

A Lengyelország elleni “brüsszeli támadás” miatt Magyarország szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította Orbán Viktor miniszterelnök Andrzej Duda lengyel államfőt, amikor fogadta őt Budapesten – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Tájékoztatott, hogy a megbeszélés kiemelt témája az Európai Bizottság keddi döntése volt, amivel Havasi szerint “a testület példátlan módon visszaélt a hatalmával, megtámadta egy szuverén tagállam, Lengyelország alkotmányos berendezkedését és identitását”. A sajtófőnök szerint tette ezt akkor, amikor Lengyelország – Magyarország mellett – az EU külső határait védi az erősödő migrációval szemben.

Az eljárás felháborító, teljes mértékben elfogadhatatlan, és szétveri az Európai Unió egységét – mondta Orbán Viktor, felidézve: a magyar kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy határozatban áll ki Lengyelország mellett. Magyarország meg fogja vizsgálni a Varsó melletti fellépés lehetőségeit az európai bírósági eljárásokban – tette hozzá a miniszterelnök.

Ahogy az Eurologus megírta, kedden pénzbüntetés kiszabását kérte az Európai Bizottság az Európai Bíróságtól, mert a lengyel kormány nem tett eleget egy bírósági ítéletnek. Az Európai Bíróság még július 14-én hozott olyan ideiglenes intézkedést, amelynek alapján a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi tanácsának működését és a lengyel jognak a bírói függetlenséget érintő egyéb rendelkezéseit fel kell függeszteni.

Mivel ennek Lengyelország nem tett eleget, a Bizottság ismételten a Bírósághoz fordult. A gyakorlat ilyenkor az, hogy a bíróság napi tételt állapít meg, amelyet attól kezdve kell fizetni, hogy a végre nem hajtott ítéletet kihirdették, egészen addig a napig, amíg eleget nem tesznek a rendelkezésben foglaltaknak.

Neked Ajánljuk