Orbán az új harci járművek átadóján: „Elrettentő erejű hadsereg kell” – képek – hvg.hu

Nekünk, magyaroknak ütőképes, a békét garantálni tudó, elrettentő erejű hadsereg kell, mert „akinek nem lesz ereje, annak nem lesz igaza sem” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton. A hvg.hu fotói az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségről.

A választási kampányát a békére felhúzó és önmagát az ellenzékkel (szerinte) ellentétben békepártinak beállító Orbán Viktor az eseményen az MTI tudósítása szerint kijelentette:

ideje feléleszteni magunkban a katonaszellemet,

mert az a nép, amely nem képes erre, „a jövőben bizonyosan elbukik majd”. Vannak olyan nemzetek, amelyek már megkezdték a felkészülést, és „mi sem maradhatunk le ebben” – közölte Orbán Viktor, aki szerint „elhúzódó háborúra kell berendezkedni”.

©

Az ünnepélyen 250 önkéntes katonai szolgálatot vállaló fiatal tett esküt. Ez Orbán szerint „elég ok az örömre, bár kellene még néhány ilyen zászlóalj”.

©

Az eseményen emellett kiállították a magyar hadsereg egy új, LYNX harcjárművét is. A járműből a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint 2023-ig 46-ot szállít a gyártó Rheinmetall AG cég, azután 2029-ig 172-t, amelyeket már Magyarországon gyártanak.

©

A LYNX felszereléséhez tartozik többek között gépágyú és páncéltörő rakéta is.

©

Orbán az eseményen három okot nevezett meg, ami miatt „jó okunk van komoly veszélyeket felfedezni az ország határainál”: az egyik a háború, a másik az, „hogy Nyugatról fegyverek áramlanak a frontra”, a harmadik pedig, hogy „Európát a határainknál délről illegális migránsok ostromolják felfegyverzett csoportjaikkal”. Hogy ezzel pontosan milyen fegyveres ostromra is gondolt, nem nevezte meg; a déli határ környékén legutóbb, nyáron a kormánypropaganda állításaival szemben nem migránsok, hanem embercsempészek csaptak össze fegyveresen.

©

Orbán arról is beszélt, azért újították meg az önkéntes katonai szolgálat intézményét, hogy „legyen átjárás a civil élet és a katonai szolgálat között”. Decembertől újabb toborzó kampányokat indít a kormány.

©

Az önkéntes katonai szolgálatot vállalók féléves – egyszer fél évvel meghosszabbítható – kiképzést kapnak. Ez idő alatt illetményben és különféle kedvezményekben részesülnek, továbbá a felsőoktatási felvételihez is többletpontot kaphatnak. A kiképzések országszerte 17 helyszínen zajlanak. Szombaton a Petőfi laktanyában csaknem 250 önkéntes katonai szolgálatot vállaló tett esküt.

©

Neked Ajánljuk