Ónos eső és havazás miatt adtak ki veszélyjelzést – hvg.hu

Akár 20 centméter hó is eshet az Alpokalján. Ónos esőre a fővárosban is lehet számítani.

Ónos eső és havazás miatt is adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre.

A veszélyjelzés szerint ónos eső lehetősége miatt Veszprém megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, ott több órán át tartósan eshet. Budapestre, Pest, Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyére a havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Szerda késő este nyugat felől érkezik a csapadékzóna. Az Alpokalján már kezdetben is havazás várható, míg a Dunántúl más részein havas esőre, ónos esőre lehet számítani.

Csütörtökön a hajnali órákra az ónos eső már a Dunántúl középső és keleti felére is kiterjed, döntően átmeneti jelleggel, de Veszprém megyében akár 5 milliméternyi csapadék is hullhat a késő délelőtti órákig. A csapadék halmazállapota ezt követően északnyugat felől nagyobb területen havazásba vált át. Az Északnyugat-Dunántúlon 10 centiméternél is több, az Alpokalján akár 20 centiméter hó is összegyűlhet.

Azt is megjegyezték, hogy csütörtökre virradó éjszaka zúzmarás ködfoltok képződhetnek. Napközben a megélénkülő északnyugati szél az Észak-Dunántúlon hordhatja a havat – írta a meteorológiai szolgálat.

A közútkezelő azt kérte, hogy aki a várható ónos esővel és havazással érintett területen közlekedne, még utazás előtt tájékozódjon az aktuális forgalmi helyzetről, az út- és látási viszonyokról a cég Útinform szolgálatának diszpécsereinél, vagy a www.utinform.hu oldalon.

Azt is hozzátették, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. illetékes mérnökségei a szükséges előszórási és hóeltakarítási munkákról ütemezetten gondoskodni fognak. Először a gyorsforgalmi hálózaton, majd a főutakon, ezt követően a településeket összekötő mellékutakon, illetve bekötőutakon végeznek síkosságmentesítést, amíg az indokolt, vagy amíg a havazás el nem áll.

Neked Ajánljuk