Népszavazás lehet belőle, átengedték Karácsony Gergely Fudanról szóló kérdését – 24.hu

Átengedte hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság Karácsony Gergely a Fudan egyetemről szóló kérdését, mégpedig ellenszavazat nélkül. A teljes kérdés így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Karácsony így kommentálta a döntést a Facebook-on: “az első siker: a Nemzeti Választási Bizottság jóváhagyta a Fudan-népszavazási kérdésemet. Most az kell, hogy a Fidesz trolljai ne támadják meg ezt a döntést. Ha így lesz, szeptember 15-e után kezdődhet az aláírásgyűjtés. Meg fogjuk menteni a Diákvárost, meg fogjuk akadályozni, hogy a magyar családok eladósításával a kormány a kínai érdekeket szolgálja ki a vidéki fiatalok boldogulása helyett.”

A többi kérdést azonban nem támogatta az NVB:

  • az autópályák üzemeltetésének privatizálásáról szólót 8-5 arányban elutasították. Ezt: “Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?”
  • az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szólót 9-4 arányban utasították el. Ezt: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?”
  • szintén elutasították a 60 év felettiek ingyenes antitest kimutatására alkalmas tesztről szóló indítványt is. Ezt: “Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre? – áll a kérdésben.”

Karácsony egyébként az ülés előtt azt nyilatkozta: ha nem hitelesítik mind az öt, általa feltett kérdést, akkor a Kúriához fordulnak.

Az NVB az álláskeresési járadék folyósításáról szóló beadványt végül 10-3 arányban támogatta. Ezt: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

Karácsony Gergely július 21-én jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez. Egy hét múlva kiderült: a kormány szintén július 21-én benyújtott népszavazási kérdéseivel szemben Karácsony csomagja hátrányba került. Az NVB július 30-án ideiglenesen visszadobta a kérdéseket, az indoklásuk szerint azért, mert mivel magánszemély nyújtotta be a kérdéseket, nem volt elég egy hét a döntésre.

(Via RTL Klub, 444.hu)

Neked Ajánljuk