Német lap: Orbán Viktor tizenkét éve bontja le a demokráciát az országában – Mandiner

A Frankfurter Rundschau-n megjelent cikk szerint a magyar miniszterelnök politikája „valóban árthat az EU-nak”.

Katarina Barley a Frankfurter Rundschau oldalán megjelent interjúban elmondta: Orbán Viktor politikája „valóban árthat az EU-nak”. Barley úgy véli, hogy a Bizottság bejelentése kapcsán, miszerint csökkenteni fogja Magyarország támogatását, a kérdés leginkább az, hogy miért csak most jön ez a lépés, hiszen „Orbán Viktor tizenkét éve bontja le a demokráciát az országában”.

Barley szerint „a pénzeszközök csökkentésének időzítése nagyon rossz”. Arra a kérdésre, hogy veszélyezteti-e Lengyelország és Magyarország növekvő antidemokratikus irányvonala a közösséget az EU-ban, Barley azt válaszolta, hogy „igen, már régóta”.

Úgy véli: Lengyelország és Magyarország nem csupán a jogállamiságot, a demokráciát és mindenekelőtt a hatalmi ágak szétválasztását ássa alá saját országában, hanem a jogállamiság értelmezését legitimnek találják, és úgy gondolják, hogy minden más államnak is szabad ugyanezt tennie. Ez azt eredményezi, hogy Szlovénia ugyanerre az útra lép. „Ez nagyon veszélyes” – fejtette ki véleményét Barley.

Nyitókép: Facebook

Neked Ajánljuk