Nem hagyja lenyúlni, inkább bezárja szolnoki gyárát Bige – hvg.hu

Ahogy szombaton megírtuk, a katasztrófavédelem hiányosságokra hivatkozva felfüggesztette a Bige Holding Kft. szolnoki műtrágyagyárának működési engedélyét. Erre reagálva Bige László tulajdonos az egyik kereskedelmi televízióban azt nyilatkozta, hogy ha a jövő héten nem rendeződik a helyzet, akár be is zárhatják a 250 család megélhetését biztosító üzemet.

Úgy tűnik, ez a forgatókönyv lép életbe, a szerdai Népszava ugyanis Bige László tájékoztatására hivatkozva azt írja: napokon belül megkezdik a cég dolgozóinak elbocsátását, a végkielégítések, valamint a beszállítói és banki tartozások kifizetését.

Bigéék a lap szerint értetlenül állnak a kialakult helyzet előtt.

Több nagyágyú is érdekelt lehet Bige László üzemének megszerzésében

„Nemrég találkoztam vele, nyugodt volt és magabiztos. Dörzsölt üzletember, nem kell félteni, nem szalad bele hülyeségekbe” – jellemezte a HVG-nek az ország egyik leggazdagabb emberét, a péti Nitrogénműveket és a szolnoki Tiszamenti Vegyiműveket tulajdonló, 170 milliárdosra becsült vagyonú Bige Lászlót egy közeli ismerőse.

Az 1951-ben alapított gyár – az egykori szolnoki Tiszamenti Vegyiművek – jól működik, nyereséges, közel negyven országba szállít, keresettek a termékei. Bige elmondása szerint a katasztrófavédelem határozata miatt a gépsorok most állnak, a kénsavgyártáshoz használt alapanyagok melegen tartása naponta milliós költséget jelent.

Amikor a Népszava a gyár jövőjéről kérdezte Bigét, az ország egyik leggazdagabb emberét, először azt mondta, hogy a kifizetések után felőle bárki viheti. Ám amikor szóba került, hogy vajon miért akcióznak cégénél a hatóságok, a lapnak úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy bizonyos körök fontorlatosan, hatóságok és strómanok felhasználásával, lényegében ingyen szeretnék megszerezni a vagyonát.

Azt nem árulta el, hogy kikre céloz, mivel, úgymond, nem tudja bizonyítani a sejtéseit. Azt azonban különösnek tartja, hogy a hatóságok, amelyekkel hosszú ideje kitűnő napi kapcsolatban vannak, hirtelen és alaptalanul bezárási utasítást adnak.

A cikk szerint azt is mondta, hogy hasonló hatósági támadásokra a jövőben is számít. A következő célpont szerinte a központi műtrágyagyára, a pétfürdői Nitrogénművek lehet.

Az MTI korábbi híre szerint tavaly novemberben nagyszabású rendőri akció zajlott a szolnoki műtrágyagyárban. Az Országos Rendőr-főkapitányság akkori tájékoztatása szerint az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Ahogy május végén mi is megírtuk, ennek nyomán gyanúsítottként hallgatták ki Bigét, ami után két napig benn is tartották.

Neked Ajánljuk