Műtüdő mentheti meg Csollány Szilveszter életét – Mandiner.hu

Az olimpiai bajnok továbbra is lélegeztetőgépen van, az állapota súlyos.

Ahogy megírtuk, Csollány Szilveszter megfertőződött a koronavírussal, és a versenyzéstől 2003-ban visszavonult, olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász lélegeztetőgépre került – írja a Blikk. Hozzátették: az 51 éves sportembert először Sopronban kezelték, múlt héten még sms-ben kommunikált, ám végül Budapestre kellett szállítani.

A műtüdőeljárás

A lap információi szerint a tornász állapota súlyos, de bajnokként küzd az életéért. Kevesen tudják, de

létezik egy olyan különleges lélegeztetőgép, írják, amellyel a Csollányhoz hasonló, fiatalabb, súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeket tarthatják életben.

Ebből az egész országban 30-40 darab található. Elmagyarázták: az ECMO, vagyis extrakorporális membránoxigenizáció lénye­gében egy műtüdőeljárás, amely a beteg testén kívül végzi el a vörösvértestek mesterséges oxigénellátását és a szén-dioxid eltávolítását. (A hagyományos lélegeztetőgép ezzel szemben „csak” oxigént továbbít a tüdőbe és elszállítja onnan a szén-dioxidot.)

„Ez a beavatkozás nagyon megterhelő, hiszen a szerkezet folyamatosan forgatja a beteg vérét, átvéve a tüdő és a szív szerepét” – magyarázta egy neve elhallgatását kérő szakorvos. „Idősebb páciensnél nem is alkalmazható. Természetesen az életkor mellett számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni az ECMO-kezelés előtt, pél­dául hogy milyen alapbetegségekkel rendelkezik a beteg.”

MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Neked Ajánljuk