Müller Cecília óva intett: ezt a sprayt ne használják tömegével a koronavírus ellen – Portfolio

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az országos tisztifőorvos a legutóbbi járványügyi adatok ismertetésével kezdte a tájékoztatót. Ezek szerint 1555-en vannak kórházban, és közülük 167-en vannak lélegeztetőgépen. A súlyos megbetegedettek a kórházi ápolásuk során gyakran előfordul, hogy gyorsan halad előre a betegség, ezért lehet szükség lélegeztetőgépre. Ezért figyeljenek magukra a krónikus betegségben szenvedők – javasolta.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány úgy döntött, hogy az influenza elleni védőoltást térítésmentesen biztosítja minden állampolgárnak. Már kint van a körzetekben, a háziorvosi praxisokban és az üzemorvosoknál is az oltóanyag.

Az országos tisztifőorvos azt kérte, hogy aki magas kockázatú, az éljen a lehetőséggel. Természetesen a koronavírus ellen az influenza elleni védőoltás nem ad védettséget – hangsúlyozta. Ugyanakkor mindkét vírus célszerve az alsólégúti traktus, ezért fontos legalább az egyik ellen védekezni.

Vannak olyan csoportok, aki a munkakörüknél fogva magasabb kockázatnak vannak kitéve. Őket mindenképpen szeretnénk védelemben részesíteni: egészségügyi dolgozók, az egészségügyi intézményben ápoltak, a szociális intézmények dolgozói, közszolgáltatásban dolgozók (kormánytisztviselők, rendvédelmi szervek dolgozói, közlekedésben dolgozók), akik sok kontaktusnak vannak kitéve a munkavégzésük során, ezért könnyebben fertőződhetnek.

Az elmúlt napokban hallottuk azt is, hogy propagálnak egy orrsprayt a koronavírus ellen. Ez a kísérleti stádiumban lévő sprayről beszélnek, ez azonban kutatás alatt van, laboratóriumi körülmények között kísérleteznek vele, de klinikailag még nem bizonyított a hatása. Ezért óva intek mindenkit attól, hogy túl sűrűn és egyáltalán használja, hiszen ez egy allergia elleni spray, amely még bizonyítékokra vár, hatékonyság oldaláról – magyarázta Müller Cecília.

Ellenkezőleg: ártani is tudunk vele. Ha túl gyakran használunk egy ilyen sprayt, akkor kiszárad az orr nyálkahártyája és ez kedvező alapot biztosít a korokozók megtelepedéséhez

– figyelmeztetett.

A Pénzcentrum külön cikkben számolt be arról a hatóanyagról, amely megtalálható bizonyos orrsprayben.

Jellemzően 50-70% között van annak a három intézménynek a telítettsége, amelyeket első körös ellátóhelynek neveztünk ki Budapest területén. Amennyiben ezek az intézmények elérik a 80%-os telítettséget, akkor jelzést kap a Nemzeti Népegészségügyi Központ és belépnek sorban a második körös ellátóhelyek – fejtette ki kérdésre válaszolva, majd sorolta:

  • Semmelweis Egyetem Külső Klinikai Tömbje
  • Bajcsy Zsilinszky Kórház
  • Szent Imre Kórház
  • Uzsoki utcai Kórház
  • Péterffy Kórház és 
  • Pest Megyei Flór Ferenc Kórház.

Emellett vannak még harmadik körös ellátóhelyek – mondta.

Egy másik válaszában azt hangoztatta, hogy a koronavírus elleni terápiás készítmények jelenleg csak kizárólag intézményben használhatók. Egy részük még nem is törzskönyvezett, mivel klinikai fázisban van a kutatásuk. Csakis szabályozott felhasználás mentén történhet ezek használata. Semmiképp sem szabad ilyen gyógyszert vásárolni az interneten, de ha ilyennel találkoznak, akkor bejelentést is kérünk, mert ezek az ismeretlenül kínált szerek súlyos egészségkárosodást okozhatnak – magyarázta.

Arra kérte a lakosságot, hogy interneten senki se vásároljon gyorstesztet.

Ne végezzenek öndiganózist, ezek a tesztek intézményi alkalmazásra valók – tette hozzá.

Csütörtöktől karanténkötelezettség nélkül lehet Magyarországról Romániába utazni – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón. A romániai országos járványügyi operatív törzs az európai betegségmegelőzési és járványvédelmi központ hétfői adatai alapján frissítette a magas kockázati besorolású országok listáját. A román rendvédelmi szervek döntése alapján csütörtök hajnaltól Magyarország nem szerepel az emelt kockázatú országok között – tette hozzá.

A rendőrök az elmúlt 24 órában 39 esetben intézkedtek azért, mert tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelően viseltek maszkot. Az üzletekben, közintézményekben ugyanezért a szabályszegésért 37 esetben volt szükség intézkedésre. Zökkenőmentes a forgalom az ország határain, a közlekedők a csanádpalotai, röszkei, tompai és beregsurányi határátkelőn számíthatnak 2-3 órás várakozásra.

Címlapkép forrása: Magyarország Kormánya Facebook oldala

Neked Ajánljuk