Müller Cecília: Ha így emelkednek a számok, újabb intézkedések jöhetnek – hvg.hu

Az országos tiszti főorvos elmondása szerint már jóval 10 millió felett kötöttek le a Pfizer–BioNTech vakcinájából, két hét múlva már a Johnson & Johnson oltóanyagát is használhatják Európában.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Március 15-ig meghosszabbította a kormány a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló rendelet hatályát – emlékeztetett Kiss Róbert az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. A rendőr alezredes ezután ismertette, milyen járványügyi korlátozások vannak érvényben, illetve figyelmeztetett, hogy csalók továbbra is próbálják kihasználni a járványhelyzetet, például illegálisan árult védőoltásokkal. Egy idős ember otthonába is bejutottak ismeretlenek azzal, hogy írja alá oltási regisztrációs lapot, hogy felkerülhessen a listára.

Pénteken a XIV. kerületben az egyik söröző előtt nyolc, míg a VI. kerületben a Jókai téren kilenc ember fogyasztott szeszes italt. Az üzletek vezetőinek felelősségét közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy folyamatosan emelkednek a járványügyi számok.

Soha komolyabban nem kellett venni a járványt, mint most”

– közölte az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília hozzátette, hogy a jelenlegi helyzet fokozottan terheli meg a magyar egészségügyi rendszert.

Az országos tiszti főorvos emlékeztetett, hogy elindult Magyarországra 280 ezer Szputnyik V vakcina. Hozzátette, hogy az eddigi 6 593 710 után már 10 870 000 adagot kötöttek le a Pfizer–BioNTech oltóanyagából.

Elmondása szerint Magyarország a három legjobban átoltott uniós ország közé tartozik Málta és Dánia mellett. Míg az uniós átlag 4,9 százalék, addig Magyarországon az emberek 6,94 százalékát beoltották már.

Müller Cecília beszélt a módosított oltási stratégiáról és ismét hangsúlyozta, hogy már az első adag vakcina is hatásos, megóv a súlyosabb tünetektől, illetve a betegség halálos kimenetelétől.

A tiszti főorvos emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokban már engedélyezték a Johnson & Johnson (Janssen nevű) vakcináját, és már kezdeményezték az engedélyeztetését Európában is.

Két hét múlva már Európában is lehet alkalmazni a vakcinát, amelyből Magyarország 4 360 000 adagot kötött le.

A következő hetekben a fertőzések nagy mértékű emelkedésre is számíthatunk, ezt mutatja, hogy országszerte szinte mindenhol emelkedik a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben. Jelentős mértékű az emelkedés Békéscsabán, Budapesten, Kecskeméten, Pécsen és Szekszárdon.

Ha így emelkednek a számok, akár egyéb járványügyi intézkedéseket is bevezethetünk”

– mondta Müller Cecília.

A szakemberek minden nap értékelik a nemzetközi és a magyar adatokat, ez alapján határozzák meg a további intézkedéseket. Ide sorolta például azt, hogy az általános iskolák alsós osztályaiban is bevezessék-e a digitális oktatást.

Neked Ajánljuk