Müller Cecília: Elhunyt egy nyolc hónapos koronavírusos csecsemő, de nem a fertőzés miatt – hvg.hu

A baba halálához az országos tiszti főorvos szerint a Meningococcus okozta vérmérgezés vezetett. Magyarországon továbbra is alkalmazzák az AstraZeneca oltását. Ez volt az operatív törzs csütörtöki tájékoztatója.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Felkerült a járványügyi oldal elhunytakat taglaló listájára egy 8 hónapos csecsemő, a gyerek azonban nem koronavírus-fertőzés következtében hunyt el – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Müller közölte, a baba környezetében sokan fertőződtek koronavírussal, ő maga is pozitív mintát adott, de halálához a Meningococcus okozta vérmérgezés vezetett.

Ezt a tájékoztatás szerint az igazságügyi orvosszakértő is megerősítette.

„Ez a tragédia is arra hívja fel a figyelmünket, hogy a koronavírus mellett más betegségekkel is meg kell küzdenünk napjainkban” – tette hozzá Müller Cecília.

Az oltásokról azt mondta az országos tiszti főorvos, hogy már több mint 2,6 millió embernek adták be a vakcinát Magyarországon, ami „rengeteg szorgos kéz” munkája. Az oltásból ugyanis nemcsak a beoltottak vették ki a részüket, hanem azok is, akik leszállították, illetve beadták a vakcinákat.

Müller közölte: a jövő héten több mint 28 ezer Janssen-vakcina is érkezik. amelyből csupán egyet kell beadni a páciensnek.

Müller Cecília megemlítette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a továbbiakban is használatra javasolja az AstraZeneca vakcináját, mert annak még mindig több az előnye. Ezt az ajánlást Magyarország is követi, az oltást a későbbiekben is alkalmazzuk. „A saját adataink is erre késztetnek bennünket” – fogalmazott a tiszti főorvos.

Elmondása szerint a vakcina miatt nem regisztráltak többletmegbetegedést, sőt, a trombózisos esetek száma a járvány előtt magasabb volt Magyarországon.

Müller közölte, továbbra is az egész országban jelen van a koronavírus. A fertőzöttek átlagéletkora 46 év, amiből szerinte az látszik, hogy most a fiatalabb korosztályból kerülnek ki a betegek. A fővárosban és Vas megyében jelentősen csökkent az új fertőzöttek száma, Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megyében viszont nőtt.

A kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem válaszolt arra a kérdésre, hány olyan beteg van intenzív osztályon vagy lélegeztetőgépen, akit legalább egyszer beoltottak. Arra hivatkozva utasította el a válaszadást, hogy erről majd Müller Cecília ad felvilágosítást. A megadott határidőig jeleztük érdeklődésünket az operatív törzsnek is, amelynek sajtótájékoztatóján azonban egyetlen kérdést sem olvastak fel.

Neked Ajánljuk