Müller Cecília: Egész családok kerülnek súlyos állapotban kórházba – 24.hu

A járvány harmadik hullámának nagyon meredeken felszálló ágában vagyunk – összegezte a már ismert járványadatokat Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Napról napra tájékoztatnak a klinikusok arról, hogy egyre súlyosabb esetekkel találkoznak, egyre fiatalabbak betegednek meg, előfordul, hogy teljes családok kerülnek súlyos állapotban kórházba – mondta az országos tiszti főorvos

A tapasztalat szerint a brit vírusvariáns nemcsak gyorsabban terjed, de súlyosabb megbetegedést is okoz. Az elmúlt napon két harmincas éveiben járó fiatal is meghalt, „jelen tudásunk szerint nem volt alapbetegségük, ami egy rendkívül fontos figyelmeztetés számunkra” – fogalmazott Müller Cecília.

„Úgy tűnik, hogy egy kicsit fogy az erőnk. Ezt nem engedhetjük meg magunknak ebben a helyzetben, nagyon fontos, hogy a fertőzést ne adjuk át egymásnak” – intett, majd megismételte a maszkviselés, a távolságtartás és a higiéniás előírások betartásának fontosságát. „Ezek a szabályok minimum követelmények, mindenkitől elvárjuk és ki is kényszerítjük, mert a közösséget is veszélyeztetjük, ha nem tartjuk be ezeket.”

Minden kontaktust, társadalmi érintkezést, ami nem halaszthatatlan, most halasszunk

– kérte a tiszti főorvos, aki arra kérte a háziorvosokat, hogy a héten elsősorban az időseket oltsák. „Szeretnénk most már a 80 év felettiek oltásával végezni (…) Ha megszólíttatnak, akkor most már ne spekuláljanak, nincs min gondolkodni, az összes vakcina hatásos,  megakadályozza a szövődményeket és a kórházba kerülést” – jelentette ki.

„Tegyünk meg mindent, hogy ne kerüljünk kórházba, ám aki bekerül, legyen biztos benne, hogy megfelelő ellátást kap” – mondta, hozzátéve: van elég ágy és lélegeztetőgép is, bár több helyen átszervezések szükségesek.

Beszélt arról, ha valakiről kiderül, hogy pozitív, és vannak tünetei, forduljon a kezelőorvosához telefonon, favipiravir nevű gyógyszer ugyanis már járóbeteg-ellátásban is felírható. Mivel egyre többen vannak kórházban, aki már átesett a betegségen és két hete tünetmentes, ha teheti, segítse vérplazmaadással a betegek gyógyulását – kérte továbbá Müller Cecília.

Neked Ajánljuk