Mostantól exponenciálisan emelkedni fog a járvány Magyarországon – Portfolio

Rusvai Miklós szerint nem árt felkészülni a negyedik hullámra – számolt be az RTL Klub esti műsora. Szerinte az első lépés a harmadik oltás lehetőségének megteremtése lenne. Felhívta arra is a figyelmet a virológus, hogy a februárban, márciusban oltottaknak az immunitása halványodhat és az első oltottak, az egészségügyi dolgozók december végén kapták meg az oltásukat, ezért nem árt felkészülni az ezzel kapcsolatos teendőkre.

Boldogkői Zsolt genetikus-virológus a csatornának úgy fogalmazott, hogy most a fő kérdés nem a harmadik oltás, hanem azokat kéne beoltani, akik még egyáltalán nem oltatták be magukat.

A koronavírus-járvány elsősorban a delta variáns következtében egyre több új fertőzöttet produkál világszerte. Erről épp vasárnap írtunk átfogó anyagot:

A járványok modellezésével is foglalkozó Vattay Gábor fizikus azt mondta a híradónak, hogy

a múlt hét volt a fordulópont Magyarországon a járványhelyzet tekintetében.

“Ez a hétvége volt a legjobb hétvégénk és innentől exponenciálisan emelkedni fog a járvány” – vetítette előre a szakember, aki a környező országok adatai alapján számol. Szeptember elejére a mai számok tízszeresét várja Vattay Gábor. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az RTL megkeresésére ennek kapcsán úgy reagált, hogy hazánk az egyik legbiztonságosabb ország, de figyelemmel kísérik a járványügyi adatokat és ha a nemzetközi és hazai orvostudomány egyöntetűen javasolni fogja, akkor Magyarország készen áll a harmadik oltás beadására is.

A korábbi napokban többször is nyilatkozott a szakember.

A múlt heti adatok kapcsán már a Portfolio is rámutatott arra, hogy a járványgörbén már negatív fordulat előjelei látszódnak.

Címlapkép: Strandolók Valencia Malvarrosa nevű tengerparti strandján 2021, július 4-én. Az előrejelzések szerint ezen a napon a 41 Celsius fokot is elérheti a hőmérséklet az országban. Forrás: MTI/EPA/EFE/Kai Försterling

Neked Ajánljuk