Mit jelenthet még be Orbán Viktor az újabb korlátozások után? – Portfolio

Csütörtök délelőtt az addig megszületett döntéseket ismertette Gulyás Gergely a Kormányinfón, szerinte ezek a legfontosabb döntések, de jöhetnek még továbbiak, illetve a korlátozások részleteiről is beszélhet péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Összeszedtünk néhány lehetséges intézkedést a korábbiak és a szomszédos országok példái alapján, illetve pár nyitott kérdést, melyekre még választ várunk:

  • Elég lesz a sima textilmaszk az üzletekben? Csütörtökön az Index úgy értesült, hogy a szlovák példa alapján itthon is kötelezővé tehetik az FFP2-es maszkok viselését, erről egyelőre nem beszélt Gulyás.
  • Korlátozzák az országon belüli mozgást? Más országokban (pl. Szlovákiában és Csehországban) van példa arra, hogy egyes megyék vagy régiók esetében megtiltották az utazást. Magyarországon ilyet eddig nem vezetett be a kormány, várhatóan nem is jön ilyen drasztikus lépés. Bár vannak megyék, amelyekben kiugróan nő a fertőzés, de a brit variáns erős jelenléte miatt nincs értelme a jelenleg kevésbé régiókat kedvezményekben részesíteni, hiszen néhány héten belül ott is ugyanolyan súlyos járványhelyzetre számíthatnánk.
  • Szigorodik a kijárási tilalom? Jelenleg este 8 és hajnali 5 óra között van kijárási tilalom Magyarországon, szintén nemzetközi példák alapján vannak (voltak) olyan országok, ahol ennél hamarabb kezdődik (kezdődött) este a korlátozás, illetve napközben is csak a legszükségesebb dolgok (bevásárlás, munka) miatt lehet kilépni az utcára. Ez elég radikális intézkedés lenne, valószínűleg Gulyás ma említette volna, ha ezen is gondolkodna a kormány.
  • Milyen lesz a digitális oktatás az általános iskolákban? Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy a tavaszi szünet végéig, április 7-ig az óvodák és az általános iskolák bezárnak, utóbbiak esetében az Emmi dolgozza majd ki a digitális oktatás részletszabályait. Ez arra utal, hogy a szabályok akár változhatnak a tavalyihoz képest, ezzel kapcsolatban is várjuk a részleteket.
  • Lesz ügyelet az óvódákban? Az óvodák is bezárnak egy hónapra, kérdés, hogy lesz-e bármilyen gyermekelhelyezési lehetőség azoknak, akik nem tudják megoldani, hogy otthon maradjanak, mert például mindkét szülő dolgozik.
  • Nyitva lehetnek a dohányboltok? A miniszter elmondása szerint március 8-22. között minden üzlet bezár kivéve az élelmiszerboltokat, a patikákat, a drogériákat és a benzinkutakat. Egyelőre kérdéses a dohányboltok megítélése ebből a szempontból, ez majd a Magyar Közlönyben megjelenő rendeletből derülhet ki.
  • Az éttermek kiszállításra sem üzemelhetnek? A kormány döntése alapján március 8-22. között „minden szolgáltatás leáll, kivéve a magánegészségügyet”. Ez arra utal, hogy a vendéglátóhelyeknek is be kell zárniuk, és kiszállításra sem lesz lehetőségük. Ez rengeteg embernek, vállalkozónak lenne érvágás, így itt is várjuk még a pontosítást.
  • Mi lesz az állami egészségüggyel? Szintén a szolgáltatások leállásával kapcsolatos kérdés, mi lesz az állami szakrendelőkkel. A kórházak biztosan üzemelnek tovább, de kérdés, hogy a szakrendeléseken folytatódik-e az ellátás. Tehát az, hogy “minden szolgáltatás leáll”, szintén biztosan igényel még pontosítást. Mi a bejelentések kontextusából és a józan megfontolások alapján azt sejtjük, hogy a magánszolgáltatások leállításáról lehet szó, de nyitott kérdések még így is akadnak.
  • Meg lesznek tartva a misék és az istentiszteletek? A templomokról egyelőre nem szólt Gulyás Gergely bejelentése. A misék és istentiszteletek mellett kérdés, mi lesz az esküvők, temetések sorsa, amelyeknél most is vannak létszámkorlátok.

Ezekre a kérdésekre még választ várunk péntek reggel, illetve a napokban megjelenő rendeletekben. A Portfolio szokás szerint élőben tudósít majd a miniszterelnöki rádióinterjúról.

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk