Megszavazta az Európai Parlament a jogállami eljárások megindítására utasító állásfoglalást – hvg.hu

Az Európai Parlament (EP) nagy többséggel (506 igen, 150 nem, 28 tartózkodás) elfogadta azt az állásfoglalást, amiben a jogállami eljárások megindítására utasítja az Európai Bizottságot (EB) – írja a Telex.

Az EP legnagyobb frakciói pénteken egyeztek meg arról, hogy a márciusban megfogalmazott fenyegetésüket beváltva valóban az Európai Unió Bírósága elé viszik a Bizottságot, mivel az nem alkalmazza az uniós források megvonásával fenyegető jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet.

A most elfogadott állásfoglalásban azt írták az EP-képviselők, hogy az EB akár már most megindíthatná az eljárást és a vizsgálatokat például Magyarország és Lengyelország ellen, mert a kritériumok egyértelműek. Az Európai Bizottság ugyanakkor próbál a parlament és a tagállamok között egyensúlyozni, és azt mondják, egyetlen ügy sem vész el, folyamatosan megfigyelik a csalásgyanús eseteket, de a bírósági döntést be szeretnék építeni az eljárások lefolytatásáról szóló kézikönyvbe.

Ezt június közepén tervezik benyújtani az EP-nek, de az Európai Parlament viszont két héten belül konkrétabb lépéseket várnak a mechanizmus beindításáért. Ha ez nem teljesül, akkor készek lennének beperelni az EB-t kötelezettségszegés miatt az Európai Bíróságon. A megszavazott állásfoglalás szerint az EP meg is kezdi az eljárás megindításának az előkészítését.

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő korábban azzal indokolta a pert, hogy nem akarják, hogy egy korrupt autokrata uniós támogatást kapjon a választási kampányához – utalt Orbán Viktorra, illetve a jövő évi magyar országgyűlési választásra a képviselő.

Neked Ajánljuk