Megjöttek a szombati koronavírus-számok – nincs bennük sok köszönet – Portfolio

A friss adat azt jelenti, hogy az ötödik egymást követő napon emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma Magyarországon, és egészen meredek járványgörbe alakult ki. Utoljára december 12-én láttunk ennél magasabb esetszámot, a járvány rendkívüli ütemben gyorsul. Ahogy az alábbi ábránkon látszik, a mai adat tulajdonképpen nagyon közel van a koronavírus-járvány második hullámának csúcsához (annak hétnapos mozgóátlagát nézve), vagyis egyre nagyobb az esélye annak a forgatókönyvnek, hogy beavatkozás nélkül a harmadik hullám jóval magasabbra csap fel.

A súlyos esetek száma egyre meredekebb ütemben emelkedik. A kórházban ápoltak száma két hét alatt 1500-zal nőtt, és a tempó ezen belül is gyorsulást jelez. A lélegeztőgépen lévők száma hasonló dinamikát mutat, és közelíti az 500-at.

A 107 elhunyt kevesebb, mint amennyit az elmúlt két nap jelentésében láttunk, de több, mint a heti átlag, vagyis a trend lasú emelkedést jelez. A járványdinamika összefüggései miatt az elhunytak számában jelentkezik utoljára a gyorsulás (előbb az új betegek, majd a súlyos esetek száma emelkedik), ezért sajnos számítanunk kell arra, hogy hamarosan az áldozatok száma érdemben emelkedni fog.

A járvány gyorsulásáért elsősorban az brit vírusvariáns megjelenése lehet a felelős. Az operatív törzs ugyan nagyon alacsony számokat közöl ezzel kapcsolatban (kumuláltan néhány száz esetről számol be), de eközben a Neumann Lab magánszolgáltató arról adott hírt, hogy a tesztjeiben 90%-os a brit mutáns részaránya. Sőt, megjelent a dél-afrikai változat is Magyarországon, ami azért rossz hír, mert ebben a tüskefehérje módosult annyira, hogy az eddig engedélyezett vakcinák hatékonysága romoljon.

A járvány erőteljes terjedésére utal két másik mutató alakulása is. A teszteken belül pozitív eredményt hozók aránya folyamatosan emelkedik, ami azt jelzi, hogy a detektálási hatékonyság romlik. (Pedig most a tesztek száma is emelkedik, igaz, információnk szerint ezeken belül egyre kevesebb a jó minőségű pcr-teszt.)

Emelkedik a hatósági házi karanténban lévők száma is, szinte néhány nap alatt látunk közel duplázást.

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk