Medgyessy: Orbán a 2002-es vereség után elmondta nekem, hogy vissza fog jönni – Mandiner

Orbán Viktor nem nyavalygott, nem a sebeit nyalogatta a választási vereséget követően, hanem tudatosan készült a visszatérésre – így emlékezett vissza a volt szocialista miniszterelnök 2002-re.

A Partizán pénteki adásában Medgyessy Péterrel, Magyarország egykori miniszterelnökével beszélgetett Gulyás Márton műsorvezető a „NER elmúlt 12 évéről”, az országgyűlési választás tanulságairól és a baloldal jövőbeli stratégiájáról. Valamint arról, hogy szerinte mit kellene tennie az ellenzéknek, hogy érdemi alternatívát nyújtson a Fidesszel szemben.

Az ellenzéki megmondóember mindezek mellett arra is kíváncsi volt, hogy Medgyessy miért maradt ki a választási kampányból, és miért nem vállal aktívabb közéleti szerepet.

Gulyás Márton a beszélgetés legelején felidézte: évekkel korábban maga Medgyessy javasolta, hogy az ellenzék fogjon össze, és így mérettessék meg magukat a Fidesszel szemben. 

Jó irány volt az összefogás

A volt miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta, szerinte a baloldali formációknak együtt kellene maradniuk, mert „ez egy jó irány volt”. Majd hozzátette, hogy szervezetileg ugyanakkor nem kellene integrálódniuk, mert „minden baloldali párt más irányzat, más korösszetétel, más politikai gyakorlat és ismeret. (…)

Nem baj, hogyha mindenki igyekszik megerősíteni a saját táborát, de legyen egy olyan minimum, amiben egyetértés van.”

„Orbán Viktor példát mutatott 2002-ben”

A történelmi választási vereség kapcsán Medgyessy megjegyezte: „érti, hogy most mindenki a sebét nyalogatja. Fáj az, hogy rosszabb lett az eredmény, mint ha egyenként indultak volna. Bár ezt sem tudjuk biztosra, mert ez a »mi lett volna ha« elgondolás”.

Majd Orbán Viktort hozta fel, aki „példát mutatott 2002-ben, hogy hogyan kell felállni”. Medgyessy Péter felidézte: „a 2002-es választás Orbánnak és a Fidesznek egy nagy mellbecsapás volt. (…) De egy nem is annyira formális beszélgetésen már akkor elmondta nekem, hogy nézd, 

»én vissza fogok jönni«. Erre ő tudatosan készült.“

Nem nyalogatta a sebeit, nem nyavalygott, hanem fogta magát, feladta a pártelnökséget, és elkezdte a hátteret szervezni, (…) és nem hagyott senkit sem az útszélén” – emlékezet vissza az egykori baloldali miniszterelnök.

A teljes beszélgetést alább tekintheti meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

Neked Ajánljuk