Másodfokú riasztásokat adtak ki felhőszakadás veszélye miatt – Híradó

Több keleti megyében másodfokú riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadás veszélye miatt.

Az érintett területeken a következő órákban rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Az MTI-hez péntek délelőtt eljuttatott veszélyjelzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már érvényben vannak, illetve lehetnek másodfokú riasztások. Az ország többi területén elsőfokú a felhőszakadás miatti veszélyjelzés.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Pénteken nagyobb számban a középső és keleti országrészben várható zivatar, míg északnyugaton kevesebb helyen valószínű. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás – 20-30 milliméter feletti csapadék –, néhol jégeső, illetve rövid ideig tartó, óránkénti 60 kilométert meghaladó szél társulhat.

Főként az Alföldön délután, kora este egy-egy helyen esetleg heves zivatar is előfordulhat, óránként 70-90 kilométeres szélrohammal és nagyobb méretű jéggel, míg elsősorban északkeleten az intenzívebb csapadékgócokban 30-60 milliméter csapadék is hullhat. Éjszaka is változékony marad a légkör, de csak kevés helyen, főként nyugaton és a Tiszántúlon, északkeleten lehet egy-egy zivatar.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Szombaton a nap első felében jobb eséllyel az ország északkeleti harmadán – Észak-Magyarország, Észak-Alföld – várható több helyen zivatar a péntekihez hasonló kísérőjelenségekkel. Késő délutántól, estétől azonban nyugat, délnyugat felől intenzív zivatarrendszer is kialakulhat.

A zivatarok nyomában felhőszakadás – 20-50 milliméter csapadék –, óránkénti 60-80 kilométeres szél valószínű, de egy-egy helyen óránkénti 80-100 kilométeres szélroham, illetve nagy méretű – 2-3 centiméternél nagyobb átmérőjű – jég is előfordulhat. Utóbbira kiemelten a Dunántúl déli felén van jobb esély.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Mindemellett extrém UV-B sugárzásra is figyelmeztetnek. Az előrejelzés szerint a hőmérséklet délután 26-31, késő este 17-24 Celsius-fok között valószínű.

Neked Ajánljuk