Márki-Zay: Ha az embereket nem nevelik, mint a bonsai fákat, nem nyesegetik, nem állítják irányba, akkor rossz irányba mennek – Mandiner

Puzsér Róberttel fejtette meg a választási vereséget és a magyar társadalmat az egykori miniszterelnök-jelölt, aki kijelentette: „még a hazafias szemléletet is a nyugati cégek hozták be Magyarországra”.

Puzsér Róberttel beszélgetett a baloldal egykori miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter az általa alapított mozgalom szabadegyetemén ült le egy asztalhoz a kritikussal. A beszélgetésben szóba került az ellenzék jövője is, de a műsor második felére Puzsér Róbert azt a konklúziót vonta le, hogy a Fidesz-ellenzék viszonynál mélyebb szinteken, a magyar társadalomban van a probléma, ezért változás csak a kultúra-és mentalitásváltással várható.

A kritikus egy évtizedekkel ezelőtti samponreklámig vezette vissza gondolatmenetét, amikor a reklámban szereplő celeb kijelentette: van az a pénz, amiért korpásodik a haja. Puzsér szerint a magyar társadalomban addig is létezett ez a fajta gondolkodás, de utána ez közmorállá vált, hiszen „kimondták a tv-ben”. Ez pedig levette a vállukról a bűntudat terhét – folytatta Puzsér.

„És amikor a magyar társadalom ránéz arra az ellenzkre, amelyik felveszi a pénzt Kövér Lászlótól, akkor a magyar ember azt érzi, hogy »jó, hogy. Havi 3 millió forintot? Én is felvenném!«” – fejtegette Puzsér, aki szerint

amíg a morál megvallása nevetségessé tesz valakit, akit kigúnyolnak azért, mert megvallja, hogy a meggyőződése szerint mi a helyes, addig nincs miről beszélni”.

Márki-Zay a reakcióját saját, négy és fél éves polgármesterségének eredményeivel kezdte. Szerinte mindent nem tud betartani a választási ígéreteiből, de „megmutattuk azt a kultúrát”, amire szükség van.

„Amíg a lopás, hazugság, szegénység ördögi körében mozgunk Magyarországon, addig nincs kijárat. Én öt évet töltöttem Észak-Amerikában, de életemben mindig nyugati cégeknél dolgoztam., és látom azt a kultúrát, látom, hogy mitől jobb. Nekem nincsenek illúzóim: szerintem nem a magyarok rosszabbak, mint a nyugati emberek, hanem leginkább talán a Kádár-rendszer óta megválltozott valami. Ott elfogadottá vált a kis pénz kis foci, és hogy a közösből haza lehet vinni” – jelentette ki Márki-Zay.

A meredek gondolatmenetek azonban csak ezután következtek: Márki-Zay szerint „ha az embereket nem nevelik, mint a bonsai fákat, nem nyesegetik, vagdossák, nem állítják irányba, akkor mint a Legyek Urába Goldingnál, rossz irányba mennek”. A bukott miniszterelnök-jelölt szerint

ilyen társadalomátalakító kísérlet a kereszténység is.

Később kiderült, hogy Márki-Zaynak „baloldali gyerekei” vannak, akikkel az utópista szocialista kísérletekről szokott vitatkozni.

Monológja végén Márki-Zay kijelentette: „még a hazafias szemléletet is a nyugati cégek hozták be Magyarországra”. „Azt, hogy a magyar termék jó, azt nem mi követeltük ki, ezt a nyugati cégek hozták be. A nyugati cégek jöttek, és azt mondták,  ki kell írni, hogy magyar termék, és ki kell tenni a zászlót. A kilencvenes években a magyarok ezt kinevették volna” – mondta Márki-Zay.

Az idézett rész az alábbi  videó végén, 1:19-től kezdődik.

Neked Ajánljuk