Márki-Zay az Azonnalinak: Aki a gyereknevelésem miatt hatalomban tartja Orbánt, az meg is érdemli – hvg.hu

A miniszterelnök-jelölt reméli, hogy a Dobrev Klárához átpártoló ellenzéki politikusok támogatása nélkül is nyerni tudnak az előválasztáson. Úgy véli, a hódmezővásárhelyi tapasztalatai megmutatták: képes egy koalíciót vezetni. Hozzátette: a Márki-Zay-kormány egy vállalati vezetéshez fog hasonlítani.

Győri kampányeseménye után beszélgetett az Azonnali Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel kedden: a hódmezővásárhelyi politikus a lapnak azt mondta, felszabadítják a gazdaságot, helyreállítják a jogállamot és a demokráciát, és az euró bevezetésével kiszámíthatóbbá teszik a béreket, így nem kell „elmenekülni” az országból.

Hiába állt be mögé Karácsony Gergely, egyelőre úgy tűnik: a baloldali politikusok egy része nem lett a főpolgármester után azonnal Márki-Zay támogatója is. A miniszterelnök-jelölt mindenesetre reméli, hogy enélkül is győzni fognak,

azzal pedig mindenkinek magának kell elszámolnia, ha Orbán Viktort tartja hatalmon, mert Dobrev Klárával sokkal nehezebb lesz legyőzni a miniszterelnököt.

Márki-Zay Péter: Karácsony Gergely nem akar miniszterelnök-helyettes lenni

Csütörtökön, mikor kiállt a Momentummal, Márki-Zay Péter már tudta, hogy Karácsony Gergely vissza fog lépni a javára. A hír órákkal később került nyilvánosságra, a döntést együtt jelentették be pénteken. Noha Márki-Zay fenntartotta ajánlatát, Karácsony Gergely nem akar miniszterelnök-helyettes lenni, marad a Városházán. Mihez kezdene miniszterelnökként a párton kívüli jelölt a hat párttal?

Márki-Zay azt mondta, az ellenzéki összefogáson kívül is akadnak támogatói: kiállt például mellette a Független Kisgazdapárt, a Magyar Szociáldemokrata Párt, az Új Kezdet és a Székely Világszövetség, de régi jobbikosok és mostani MSZP-sek is mellette foglaltak állást. Azt pedig, hogy korábbi miniszterelnök-jelöltek (Karácsony Gergely, Botka László, Vona Gábor és Szél Bernadett) is támogatják, különösen fontosnak tartja.

Arról, hogy erős pártszervezeti háttér nélkül hogyan tudna irányítani egy ellenzéki koalíciót, azt mondta:

Nagyon sok pártpolitikus próbált meg sokpárti koalíció élén vezetni egy várost, és nagyon sok helyen a koalíció feloszlott. Hódmezővásárhely ezzel szemben teljesen egyben van, nálunk nem bomlott meg az ellenzéki egység. […] Nekem van bizonyítékom arra, hogy képes vagyok erre.

Emellett pedig kitartott a szakértői kormány mellett: bár belátta, hogy lehetnek pártpolitikusok is a részei a vezetésnek, alapvetően úgy képzeli el a kabinetet, mint egy vállalat menedzsmentjét, és a minisztereknek felelősnek kell lenniük a szakmai teljesítményért is. Szerinte az embereknek nem kell aggódniuk, hiszen az új kormány a közös ellenzéki programot fogja végrehajtani, a résztvevők között pedig maximum hangsúlybeli különbségek vannak, elviek nem.

Az Azonnali kitért a Márki-Zayt ért kritikák egyik kulcsmozzanatára: a gyereknevelésre is. A jelölt szerint ez egy magánéleti, és nem erkölcsi kérdés, és elfogynának a helyek a börtönökben, ha minden édesanyát elítélnének, aki a gyermeke fenekére csap. Hozzátette,

ha valaki emiatt gondolja azt, hogy maradjon Orbán Viktor, az meg is érdemli.

Márki-Zay vallásossága ellenére is azt mondta: önkormányzati kézbe adná az iskolákat, de a legfontosabb az, hogy a finanszírozási feltételeknek a fenntartótól függetlenül egységesnek kell lenniük.

Neked Ajánljuk