Már csak pár nap, és kiemelhetik az elsüllyedt Hableányt – Index

20190609121313 5K8A4932
Thüringer Barbara

2019.06.10. 11:26

Budapestnél folyamatos, a korábban jelzettnél némileg intenzívebb apadás valószínűsíthető a Dunán – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.

Budapestnél hétfő délelőtt 10 órakor 450 centiméter volt a vízszint, 13 centiméterrel kisebb a 12 órával korábbi értéknél.

A Duna magyarországi felső szakaszán felgyorsult az apadás. A legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint a következő időszakban számottevő csapadék csak a Duna legfelső, bajor területein várható.

Az intenzív apadás egyelőre nem befolyásolja nagy mértékben a Hableány kiemelési munkálatait, nyilatkozta az Indexnek Jasenszky Nándor, a TEK Társadalmi Kapcsolatokért felelős osztályvezetője. Mint mondta, persze minden centi számít, mert könnyíti a munkát a víz alatt a búvároknak, és csökken a sodrás is. Jelenleg a hevederek befűzését végzik a szakemberek, hogy a helyszínre pénteken megérkezett Clark Ádám úszódarura fel lehessen függeszteni a roncsot. A hevederek rögzítése talán már hétfőn megtörténik, de az ellenőrzés lehet, hogy keddre marad,

reményeink szerint a hét közepén lehetségessé válik a roncs kiemelése

– mondta Jasenszky Nándor.

A Hableány május 29-ei tragédiáját heten élték túl. A többi 28 személyből eddig húsz holttest került elő, részben már a katasztrófa napján, részben az azóta eltelt tíz napban, a Duna különböző szakaszain. A kutatásban részt vevők a Duna teljes déli szakaszán továbbra is keresnek még hét dél-koreai utast és a hajó magyar kapitányát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Neked Ajánljuk