Magyarország tényleg visszaszáll a közös uniós Pfizer-vakcina beszerzésbe – 444.hu

Magyarország visszaszáll a közös uniós Pfizer-vakcina beszerzésbe – tudta meg a Portfolio. Az omikron vírusvariáns megjelenése miatt Magyarország újra az Európai Unió közös vakcinabeszerzésén keresztül jutna Pfizer-vakcinákhoz a felnőttek számára is, mivel azt már az új mutációra fejlesztik.

A Pfizer által kifejlesztett Comirnaty vakcinák.


Fotó:
FADEL ITANI/NurPhoto via AFP

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU-csúcs után arról tájékoztatta a sajtót, hogy a tagállamok úgy döntöttek, több, mint 180 millió dózist rendelnek a Pfizer/BioNTech omikronra specializált variánskövető vakcinájából a májusi harmadik beszerzési szerződés keretében rögzített lehetőséggel élve.

A Portfolio kérdésére, hogy Magyarország beszállt-e ebbe a közös EU-s vakcinarendelésbe, a Koronavírus Sajtóközpont azt válaszolta a lapnak: „Az omikron variáns miatt induló új uniós vakcinabeszerzés feltételeiről Magyarország jelenleg egyeztetéseket folytat az Európai Bizottsággal”. Tehát lényegében elismerték a dolgot.

December 8-án Szurovecz Illés már írt arról, hogy a kormány tagadja, pedig a jelek szerint beszállt a butának bélyegzett uniós vakcinaszerződésbe.

Neked Ajánljuk