Közeledik a melegfront, újabb havazást hoz – Index.hu

Kedd reggel Dunántúlon többnyire derült vagy kissé felhős lesz az ég, késő délutántól lehet nagyobb területen felhősödés Magyarország nyugati területén. A keleti országrészben ezzel szemben jobbára erősen felhős idő várható, de a nap folyamán fokozatosan csökken majd a felhőzet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Csapadék nem valószínű Magyarország területén. Az északnyugati, északi szél sokfelé lesz élénk, a Bakonyban, a Fertő térségében, illetve a Zemplénben és a Bodrogközben erős széllökésekre is számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 6 fok között alakul.

Várható hőmérséklet kedden

Várható hőmérséklet kedden

Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Késő este a Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon lehetnek erősen felhős területek, de mindenhol csökken a felhőzet, és az ország túlnyomó részén derült vagy kissé felhős lesz az ég. Foltokban zúzmarás köd képződik, csapadék azonban éjszaka sem valószínű. A szél mérsékelt marad, késő este a Zemplén környékén lehetnek időnként élénkebb lökések.

Késő estére mínusz 4 és plusz 2 fok közé hűl le a levegő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire mínusz 8 és mínusz 1 fok között, a fagyzugos helyeken mínusz 10 fok alatt alakul.

Várható hőmérséklet kedd este

Várható hőmérséklet kedd este

Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint az ország területén kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható. Az orvosmeteorológiai jelentés szerint azonban néhány fokkal hidegebb levegő áramlik a térségbe, ami miatt a hidegfrontra érzékenyeknél fejfájás, migrén és fáradékonyság jelentkezhet.

Molnár László meteorológus felhívta a figyelmet, hogy egy északkeleti hideg áramlat miatt Szentpétervártól Belaruszig elképesztően hideg van: a napi maximumok mínusz 25, a minimumok mínusz 35 fok körül alakulnak ezekben a napokban.

Ez a hőmérséklet még ott is 16-18 fokkal az átlagos alatt van

– emelte ki a szakember a 24.hu-nak. Hozzátette: az összehasonlítás kedvéért Magyarországon tíz fokos anomália esetén már nagy eséllyel megdőlnek az adott napi hőmérsékleti rekordok.

Mint kiderült, csütörtökig sem esőre, sem hóra nem kell készülnünk, ám a felhők hiánya fokozatosan, de jelentősen visszaveti a hőmérsékletet. Ez azt jelenti, hogy szerdán már délután is csak mínusz 1 és plusz 4 fok közötti hőmérsékletek várnak ránk, éjjel pedig mindenhol fagypont alatt marad a hőmérséklet, a havas tájakon mínusz 13 és mínusz 8 fok közötti hőmérsékletekre kell számítani. A melegfront csütörtökre éri el Magyarországot, és esőt, havas esőt, helyenként pedig akár 5–8 centiméteres havat is hozhat. Hétvégére már csak néhol számíthatunk szitálásra vagy hószállingózásra.

A szakember szerint a december 12. és december 15. közötti időszak párásnak, ködösnek ígérkezik, mindenhol elolvad a hó. Egyelőre nagy a bizonytalanság, hogy milyen idő várható ez után, de a modellek alapján óvatosan arra lehet következtetni, hogy hideg, de száraz lesz a folytatás.

Neked Ajánljuk