Koronavírus: újabb csúcsra ugrott az elhunytak száma Magyarországon – Napi.hu

Szombat reggelre 4397 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 170 298 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 121 beteg, így az elhunytak száma 3689 főre emelkedett – közölte a koronavirus.gov.hu kormányzati portál. Ezzel új rekordot döntött az egy nap alatt elhunytak száma.

Szombat reggelre 4397 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 170 298 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 121 beteg, így az elhunytak száma 3689 főre emelkedett, 40 820-an pedig már meggyógyultak. Bár a kormányzati portál szokás szerint azt írja, hogy többségében idős, krónikus betegek az elhunytak, intő jel lehet, hogy a szombatra elhunytak között három 30-as és négy 40-es éveiben járó beteg is szerepelt. A legfiatalabb beteg 30 éves volt, aki a hivatalos adatok szerint leukémiában is szenvedett. A harmicas korosztályú betegeknél az előbb említetten kívül egyiküknél heveny veseelégtelenség szerepelt, másikuk adata még feltöltés alatt áll. A negyvenes korosztályból négyen szerepelnek a listán: egyiküknél elhízás, iszkémiás szívbetegség, hörghurut, másikuknál magas vérnyomás, a harmadik betegnél áttétes daganatos megbetegedés, a negyediknél magas vérnyomás, cukorbetegség szerepel alapbetegségként.

Az aktív fertőzöttek száma 125 789 fő. Az aktív fertőzöttek 22, az elhunytak 26, a gyógyultak 27 százaléka budapesti.

Kevesebben vannak kórházban

Kórházban 7358 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 599-en vannak lélegeztetőgépen – közölte a koronavirus.gov.hu kormányzati információs portál. A hivatalos adatok szerint a kórházban ápoltak száma nagyot esett, 154 fővel kevesebb koronavírusos beteget ápolnak jelenleg kórházban, és 5 fővel csökkent a lélegeztetőgépen lévők száma is.

A tájékoztatásból kiderül, hogy az egy nap alatt 24 806 tesztet végeztek el, amelyből a vizsgálatok 17,73 százaléka bizonyult pozitívnak, ami továbbra is nagyon magas értéknek számít. A pozitivitási arány több mint háromszorosa a WHO ajánlásának, amely szerint a 5 százalék feletti mutató elégtelen mértékű tesztelést jelez, illetve az alatt tartható ellenőrzés alatt a járvány. (Ez az arány jócskán meghaladja a WHO maximális határként megszabott 12 százalékos értékét is.)

A járványt megállítani nem lehet

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A kormány felhívja a figyelmet, hogy a járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme.

A kormány jövő hét szerdai ülésén értékeli a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések hatását és szükségességét.

Szigorúan ellenőrzik a szabályok betartását

A kormányzati portál felhívja a figyelmet, hogy a rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.

A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és 93 kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat olyan feladatokban, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is elvégezhetők és ellátják az egyes kijelölt intézmények őrzését, védelmét.

Az egészségügy tehermentesítése érdekében az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő egyetemi hallgatókat is bevonták a munkába, akiket az Innovációs és Technológiai Minisztérium levélben tájékoztat arról, hogy a kormányhivatalok szervezésével hétfőtől 2 hetes fizetett gyakorlat keretében részt vehetnek a pedagógusok és bölcsődei dolgozók országos gyorstesztelésben és a kórházi betegellátási tevékenységekben. A szociális dolgozók gyorstesztelése is elindult.

Kijárási tilalom

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt eddig összesen 4817 esetben intézkedett. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges, ennek mintadokumentuma itt található.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Minden gyülekezés tilos

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat.

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

Iskolák, óvodák, bölcsődék

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. A középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át. A kormány kihirdette a rendeletet, miszerint a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a digitális oktatásban résztvevő diákok és pedagógusok számára a köznevelésben és a szakképzésben.

Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

Elektív műtétek felfüggesztve

Annak érdekében, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedéseket rendeltek el: a halasztható műtéteket felfüggesztették, bővült az ellátásba bevont kórházak és koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma.

A kormány felhívja a figyelmet, hogy közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerülni azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben.

Neked Ajánljuk