Koronavírus – Új készítmény mentheti meg a súlyos betegek életét – Bors

Hamarosan Magyarországra is érkezik abból az életmentő készítményből, ami megakadályozhatja, hogy a koronavírus-fertőzöttek súlyos állapotban kerüljenek. A készítmény a plazmaterápiához hasonló hatékonyságú, azonban hamarosan korlátlan számban is elérhetővé válhat.

Hamarosan Magyarországra is érkezik abból az életmentő készítményből, ami megakadályozhatja, hogy a koronavírus-fertőzöttek súlyos állapotban kerüljenek. A készítmény a plazmaterápiához hasonló hatékonyságú, azonban hamarosan korlátlan számban is elérhetővé válhat.

Hamarosan hozzánk is megérkezik

A koronavírus-betegség elleni gyógyszer kifejlesztése még éveket vehet igénybe, ám hamarosan Magyarországra is érkezik abból a készítményből, amely a fertőzöttek állapotromlását akadályozhatja meg – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológus főorvosa.

Szinte 100 százalék, hogy a terápiával nem fog romlani az állapota – mondta Szlávik János © MTI

Ami nemsoká elérhető lesz, az egy úgynevezett monoklonális terápia, ami na­gyon gyorsan és hatékonyan ké­pes pusztítani a vírust. Ha például egy idős, rizikócsoportba tartozó beteg elkapja a koronavírust, be­megy a Covid-ambulanciára, és ott az orvosok úgy ítélik meg, hogy az egészségügyi állapota alapján akár kórházba, sőt intenzívre kerülhet, akkor egy ilyen, többnyire intravénásan alkalmazható terápiával szinte 100 százalék, hogy nem fog romlani a beteg állapota – részletezte Dr. Szlávik, s bejelentette, hogy a közeljövőben Magyarországra is kerül ebből a készítményből, aminek segítségével reméli, hogy megakadályozható, hogy idős, beteg emberek kórházba kerüljenek.

Dr. Szlávik jános © Markovics Gábor

Mesterségesen állítható elő

Dr. Rusvai Miklós virológus professzor szerint a hamarosan Magyarországon is elérhető és hatékony terápia akár korlátlan mennyiségben is előállítható.

A vírusok, többek között a koronavírus is, számos fehérjéből áll. Ha egy szervezetbe bejut a vírus – vakcinával vagy fertőzés által –, akkor a szervezetben sokféle ellenanyag kezd termelődni. Ezt nevezik poliklonális immunválasznak – magyarázta a Borsnak dr. Rusvai Miklós virológus professzor. – A vírus elleni védelemben azonban a több tucat antitest közül csak arra az egyetlen egyre van szükség, ami a tüskefehérje ellen képződik, és megakadályozza, hogy az a sejtekhez kapcsolódjon. Ezért van az, hogy úgy a Pfizer és a BioNTech, mint a Moderna vakcinái is csak a tüske fehérje génjét viszik be a szervezetbe, hiszen a többire nincs szükség. A tudomány célja az volt, hogy megtalálja azt a fehérvérsejtet, ami ezt az ellenanyagot termeli. Ez most né­hány hete megtörtént Ame­rikában – tette hozzá Dr. Rusvai.

Dr. Rusvai Miklós © TV2

A vérplazma-terápiával megegyező hatékonyságú készítményt az amerikaiak azonnal szabadalmaztatták, és az amerikai gyógyszerügynökség (FDA) már engedélyezte is a használatát.

– Miután a vérben megtalálták ezt a fehérvérsejtet, akkor ezt mesterséges körülmények között elszaporítják (klónozzák), és innentől kezdve korlátlan mennyiségben állítható elő az az egy ellenanyag, amit monoklonális ellenanyagnak nevezünk. Ami ennek nagy előnye a vérplazma-terápiával szemben, hogy korlátlanul előállítható, így stabil terápiát jelenthet – mutatott rá a virológus, aki szerint már az Európai Gyógyszerügynökség előtt is ott az engedélyeztetési dokumentáció, így az engedélyük után akár Magyarországon is használható lesz a készítmény. A készítménnyel súlyos állapotban lévő koronavírus-betegek élete menthető meg.

Intravénásan kell beadni a készítményt © MTI

Különlegesnek számít a magyar módszer

Az antitesteket háromféleképpen lehet felhasználni, amiből egyelőre kétféle módszert alkalmaz a hazai orvostudomány a koronavírussal szemben.

Az antitestek leggyorsabb felhasználási módja a plazmaterápia, amit idehaza is nagyon jó eredményekkel alkalmazunk – magyarázta a Borsnak dr. La­cza Zsombor, az OrthoSera Kft. ügyvezetője, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese.

Dr. Lacza Zsombor © Ripost

– A másik, amit mi is elkezdtünk az, hogy koncentráljuk a plazmát. Ez ugyanolyan hatékony, de egyszerűbb alkalmazni, töb­bek között azért, mert nem szükséges a vércsoportot azonosítani. A harmadik pedig a mo­noklonális terápia, ami egy na­gyon bonyolult, komoly laboratóriumi munka eredménye. Mi a kettes variáción dolgozunk, nagyon jó eredményekkel. A miáltalunk alkalmazott poliklonális és a monoklonális terápia között markáns különbség van. Mivel mi vérből vonjuk ki az ellenanyagokat, az mindig az aktuális vírus elleni antitesteket tartalmazza, míg a monoklonális terápia egy klón, ami nem biztos, hogy hatásos lesz egy mutálódott vírus ellen – mutatott rá a különbségre a hazai plazmaterápia éllovasa, aki azon dolgozik, hogy a jövőben meglegyen arra a kapacitás, hogy jóval rövidebb idő alatt elő tudják állítani a poliklonális terápiát egy esetleges újabb vírus megjelenésekor. Az ellenanyagok felhasználási módjai mind hatékonyak és sikeresek, így az idehaza bevált módszerek továbbra is alkalmazandók, kiegészülve az amerikai szabadalommal.

Neked Ajánljuk