Koronavírus: megérkeztek a péntek reggeli adatok – Portfolio

Az elmúlt 24 órában 189 új fertőzöttet igazoltak, ennél magasabb a napi új fertőzöttek száma utoljára június 11-én volt. A napi esetszám alapján nem tudunk szilárd megállapításokat tenni a járvány gyorsulásáról. A hét különböző napjain egészen eltérő a tesztelési intenzitás, ezért az a gyakorlat alakult ki, hogy a friss számot az egy héttel korábbival veti össze a koronavírus-statisztikát elemző közvélemény. Múlt hét pénteken viszont augusztus 20-a volt, erre a napra pedig a kormány nem közölt egyedi adatot, hanem a hosszú hétvége számait együttesen közölte hétfőn. A négy napon összesen 340 új esetet regisztráltak. Ez napi átlagban 85 főt jelent, ám azt tudjuk, hogy a pénteki adat jellemzően magasabb szokott lenni a hétvégieknél, ezért talán akkor járunk a legközelebb az igazsághoz, ha a mai fertőzéses adatot hozzávetőleg egy 100-120-as esetszámhoz hasonlítjuk.

Elhunyt egy beteg, így a koronavírus miatt elhunytak száma összesen 30 057 fő. A halálesetek száma szerencsére még nem mutat érdemi növekedést, a mostani egy esetszám azt jelenti, hogy az elmúlt egy hétben 1,4 volt az átlag, az előző héten ez 1,3 volt.

Az egy nappal korábbihoz képest csökkent a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma is, 82 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen. 

A járvány tavalyi és idei felfutását vizsgálva az látszik, hogy tavaly augusztusban jóval kevesebb volt az új fertőzöttek száma, mint az elmúlt hetekben.

A beoltottak száma 5 725 336 fő, közülük 5 505 341 fő már a második oltását is megkapta.

A lakosság 58,6 százaléka már legalább az első oltását megkapta, 56,4 százalékuk pedig már a másodikat is.

A 189 új fertőzöttből 85 budapesti, 23 Pest megyében él.

Címlapkép: Dwayne Senior/Bloomberg via Getty Images

Neked Ajánljuk