Koronavírus: megérkezett a csütörtök reggeli magyar adat, csúcson az elhunytak száma a negyedik hullámban – Portfolio

12 165 új fertőzöttet talált a járványügy az elmúlt 24 órában, ez a második legmagasabb szám, egyedül a tegnap közzétett jelentésben volt ez magasabb a járvány kirobbanása óta Magyarországon. Az egy héttel korábbi adathoz képest megint tovább emelkedett az új esetek száma, ezúttal 13 százalékkal nőtt ez a mutató. Ugyanakkor azért az látszik, hogy a járványgörbe laposodik, vagyis a gyorsulás üteme csökken.

A halálozásokat tekintve a negyedik hullám eddigi legmagasabb számáról érkezett jelentés, 185-en hunytak el a koronavírus okozta betegségben egy nap alatt.

6858 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 680-an vannak lélegeztetőgépen, ez azt jelenti, hogy mindkét mutató tovább emelkedett a tegnapi adathoz képest, igaz, csak kis mértékben.

Az egy évvel ezelőtti, második hullámhoz képest jól látszik, hogy a mostani, negyedik hullám már sokkal magasabb fertőzésszámot okozott, a járvány e szakaszában magasabb a halálozás is és többen kerülnek lélegeztetőgépre, a kórházi ápoltak száma pedig még éppen a tavalyi szint alatt maradt, de egyre nő a terhelés a kórházakon.

A harmadik, tavaszi hullámhoz képest elmondható, hogy a mostani, negyedik hullám csak a fertőzésszámot tekintve erősebb, az oltásoknak köszönhetően a ragályosabb delta plusz variáns megjelenése ellenére kisebb károkat okoz a járvány.

Az oltási hét eredményeképpen némileg nőtt az oltási hajlandóság, de többségében a harmadik oltásukat felvevők igyekeznek az oltópontokra. A beoltottak száma 6 072 192 fő, közülük 5 816 050 fő már a második oltását is megkapta, 2 153 117 fő pedig már a harmadik oltást is felvette. Az első három nap összesen már 388 ezer oltás történt, közülük 319 ezren már a harmadik megerősítő oltást vették fel és közel 48 ezer eddig oltatlan ember is döntött úgy, hogy felveszi az első oltását.

Hétfőn 18 548, kedden 14 251, szerdán pedig, mint kiderült, 14 825 fő vette fel az első oltását, úgy tűnik, az oltási héten eddig a korábbi 3-4 ezres első oltási számoknál lényegesen magasabb, 3-4-szeres az első oltakozók száma.

Igaz, az érdemi változáshoz ennél is sokkal több első oltásra is szükség lenne, de legalább valamelyest javult a helyzet. Ahogy tegnap is jeleztük, megfontolandó lenne, hogy a regisztrációt ne csak a kampányhéten, hanem teljes egészében eltöröljék.

A területi adatokat tekintve továbbra is Jász-Nagykun-Szolnok megye számít azorszégban gócnak, mellette Bács-Kiskunban magas a fertőzöttek száma.

52 800 mintavétel történt a jelentés szerint, ezek 23 százaléka volt pozitív.

A címlapkép forrása: MTI Fotó/Kovács Attila.

Neked Ajánljuk