Koronavírus Magyarországon: nagyon szomorú hírek érkeztek hétfő reggel – Portfolio

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

702 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 18 815 fő. Az aktív fertőzöttek 37%-a, az elhunytak 54%-a, a gyógyultak 39%-a budapesti. 693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen – írja a koronavirus.gov.hu.

A napi új fertőzöttek száma az egyetlen kedvező adat a statisztikában, azonban ki kell emelni, hogy hetek óta ennek az adatnak nincs érdemi jelentősége, hiszen Magyarország elérte a tesztkapacitások korlátját, vagyis nem tud több napi új esetet kimutatni.

Az egy nap alatt elhunytak száma 13 főre emelkedett, ilyen sok napi halálos áldozata eddig nem volt a járványnak a második hullámban.

Érdemben megemelkedett a kórházban ápoltak és a lélegeztetettek száma is. Egy nap alatt 73-an kerültek kórházba – számuk elérte a 693 főt -, ilyen jelentős emelkedést eddig nem láttunk a második hullámban. A lélegeztetettek száma is újra gyors emelkedésnek indult.

Az Operatív Törzs jelenleg 17 óvodában és 7 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 118 osztálynál és 3 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Az előző 24 órában mindössze 7065 tesztet végeztek el, ez sokkal alacsonyabb, mint a múlt hét átlaga  (10 200). Ilyen alacsony mintavételi számot csak szeptember 22-én, múlt kedden láttunk.

Nem meglepő tehát, hogy a pozitív tesztek aránya az elvégzetteken belül ismét 10% körül van. Ez azt jelenti, hogy jelentős az aluldetektálási, emiatt pedig a napi új megbetegedések hivatalos adata sem ad pontos képet a járványhelyzetről.

Az elmúlt 24 órában Budapesten találták a legtöbb beteget, 207-et. Pest megyében 73 új beteg volt, Fejér megyében 62. Győr-Moson-Sopron megyében 51 új fertőzött volt, Baranyában 43, a többi megyében 40 alatt alakult az új fertőzöttek száma, jobbára 10 és 30 között. Szabolcs-Szatmár megyében nem volt új fertőzött a hivatalos adatok szerint.

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk