Koronavírus Magyarországon: itt van a friss keddi jelentés – Portfolio

Az új regisztrált koronavírus-fertőzések száma (573) nagy alacsonynak mondható, a járvány második hullámában még a karácsonyi ünnepek (vélhetően igen alacsony teszteléssel jellemezhető időszakában) alatt sem láttunk kisebbet. Utoljára szeptember első heteiben regisztráltak ilyen kevés új fertőzöttet Magyarországon. Az alacsony számban ugyanakkor szerepet játszhat az is, hogy kedden jellemzően a hétvégi adatok kerülnek be a statisztikába, ezért hagyományosan kisebb adatok szoktak érkezni. Elmondható az is, hogy a 600 alatti új fertőzés biztató, az elmúlt napokban jellemző lassú csökkenő tendencia ezzel folytatódott.

Az elmúlt 24 órában 111 beteg hunyt el. A megelőző három napon rendre 100 alatt maradt az áldozatok száma. A megugrás nem következik a járványgörbéből, a halálesetek számának még inkább csökkennie kellene az egyre kevesebb új fertőzés alapján. 

A kórházban lévők száma és a lélegeztetett betegek száma örvendetes módon csökkent az elmúlt hetekben, jelenleg 4 445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 309-en vannak lélegeztetőgépen.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 231 915 fő, az aktív fertőzöttek száma 109 841 fő. Bár a hivatalosan nyilvántartott aktív esetek száma csökken, korábban már felhívtuk a figyelmet arra, hogy ez egy nagyon rosszul kezelt mutató, ami miatt a friss tendenciára késve reagál. Az elmúlt 14 nap regisztrált esetei alapján a járvány stagnál Magyarországon, ami csökkenti a korlátozások feloldásának esélyét.

Az elmúlt egy hétben Budapesten, Pest megyében és Baranya megyében regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet.

Eddig 129 689 fő kapott oltást,1643 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént. Ezzel a koronavírus elleni vakcinával beoltottak aránya 1,37 százalékra emelkedett a magyar lakosságon belül.

Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A következő vakcinaszállítmány a legfrissebb információk szerint szerdán várható, a Pfizer az eddiginél kevesebb oltóanyagot szállít. A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért keleti (kínai, orosz) vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása – emelte ki a koronavirus.gov.hu.

Címlapkép forrása: MTI/Szofija Szandurszkaja

Neked Ajánljuk