Koronavírus Magyarországon: hirtelen a duplájára ugrott az új fertőzöttek száma – Portfolio

Az alacsony előző napi adatról (amiben a szokásos hétvége-hatásnak is szerepe lehetett, azaz az alacsonyabb tesztelésnek) “könnyű” duplázni, hiszen 696 esetről 1358 főre ugrásról beszélünk, mindenesetre a friss adat még mindig elmarad az utóbbi 7 nap mozgóátlagától, ami 2 ezer fő körül jár. A mozgóátlag nem jelez meggyőzően csökkenő trendet, inkább stagnálást. Az jó hír, hogy szépen csökken mind a kórházban ápoltak, mind a lélegeztetőgépen lévők száma. Közen a napi halálozások száma még mindig magasnak mondható.

Egy nap alatt 18550 tesztet végeztek el (a 7 napos mozgóátlaggal csaknem egyező szám), és közülük találtak 1358 új fertőzöttet, így továbbra is 10% alattia pozitív tesztek aránya.

Figyelmeztető jel, hogy a hatósági házi karanténban lévők száma egy nap alatt 3856 fővel 25 ezer 856 főre ugrott, ilyen magas szám utoljára decemer végén volt és inkább a tendencia nyugtalanító.

A napi fertőzöttségi adatokat nézve Budapesten 215 főt találtak, Pest megyében 123-mat, Baranyában 84 főt, Komárom-Esztergomban pedig 83 főt. 100 ezer főre vetítve az utóbbi 1 hétben a legtöbb új fertőzöttet Tolna megyében találták (287 fő), majd Baranya következik 238 fővel és Somogy 222 fővel. Budapesten ez a szám mindössze 112 fő, ami a második legalacsonyabb Borsod-Abaúj-Zemplén megye után, ahol mindössze 90 új fertőzött jut az utóbbi 1 hétben 100 ezer lakosra.

A portál közleménye szerint kedd estig összesen már 86 929 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint  idősotthonban lakók és dolgozók. Kedden újabb vakcinaszállítmányok érkeztek, amelyek összesen közel  51 ezer ember oltását teszik lehetővé, így folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. A Pfizer-vakcinából kedden a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag  érkezett,  amely újabb 47 385 személy oltását teszi lehetővé. Továbbá megérkezett az első Moderna-vakcina szállítmány is, ebből 7200 adag érkezett, amely 3600 ember oltását teszi lehetővé.

A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállítják ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre, Békéscsabára, Szekszárdra, és Zalaegerszegre.

A következő hetekben újabb vakcina-szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is, majd megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra már több mint egymillióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton.

További részletek hamarosan.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Neked Ajánljuk