Koronavírus: kiderült, hogy ki fogja gyártani a védettségi igazolványokat Magyarországon – Portfolio

Az ANY Biztonsági Nyomda 2023.03.01-ig szóló szerződést írt alá a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársasággal a védettségi igazolványok szállítására vonatkozóan. A szerződés keretében az ANY Biztonsági Nyomda gyártja, személyesíti meg és postai szolgáltatónak történő átadásra előkészíti a védettségi igazolványokat.

Mint arról korábban beszámoltunk, a védettségi igazolványok több esetben is kiadható. Ha az illető

  • a COVID-19 betegségből meghatározott időn belül gyógyult fel, és ezt igazolni is képes,
  • illetve ha az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett oltóanyaggal beoltják.

Korábban több egymáshoz kapcsolódó, részben egymással versenyző, részben egymást kiegészítő oltásigazolási megoldás bevezetését mérlegelte a kormány, ezek közül a magyar fejlesztésű, „két appos” digitális oltásigazolás és a plasztikkártya kombinációját vezetik be első körben, ami február elején meg is jelent a közlönyben. Úgy tudjuk, hogy a két appos verzió gyakorlatilag élesítés előtt áll.

A magyar rendszer az EESZT-re (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) épül, tehát az oltópontokon az ebbe a rendszerbe bevitt adatokból készít egy igazolást, ami elektronikusan vagy plasztikkártyán is rendelkezésre fog állni.

A plasztikkártya tartalmazni fogja

  • az érintett nevét,
  • az érintett útlevelének számát, ha ezzel rendelkezik,
  • az érintett állandó személyazonosító igazolványának számát, okmányazonosítóját, ha ezzel rendelkezik,
  • a védettségi igazolvány sorszámát,
  • az oltottság tényének igazolása esetén az oltás idejét, valamint a védőoltás típusát,
  • a fertőzésből történő felgyógyulás tényének az igazolása esetén az igazolvány érvényességének dátumát,
  • a fenti szerinti adatokból képzett, informatikai eszközzel optikailag olvasható adattároló kódot,
  • szöveges jelzésként „A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes”, a „Nem ruházható át”, „Az igazolványhoz kapcsolódó jogosultságok a  koronavirus.gov.hu internetes oldalon ellenőrizhetők” feliratokat.

A kormány még nem határozott arról, hogy mire lesz jogosult az, aki a kártyával rendelkezik, de azt például Gulyás Gergely már közölte, hogy a kormány álláspontja szerint

a karanténszabályok alól felmentést adhatna az igazolvány.

A Nyomdánál a kártyagyártás, megszemélyesítés a második legnagyobb bevételű divízió, a legutóbbi negyedévben (2020 Q3) jelentős bevételcsökkenésről számolt be a társaság év/év alapon. A változást a csökkenő okmány megrendelések okozták, amely a koronavírus egyértelmű következménye.

A Nyomda árfolyama nem reagált jelentősebb elmozdulással a hírre, jelenleg 0,4 százalékos pluszban tartózkodik a részvény, amivel kissé alulteljesítő a magyar tőzsdén.

Kereskedés ANY-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk