Kontra: Soros György szervezeteivel behálózta az Európai Tanácsot – Mandiner.hu

A jogállami működés minimuma, hogy az igazságszolgáltatás független maradjon.

„Soros György szervezeteivel behálózta az Európai Tanácsot

Zsigmond Barna Pál hétfőn bejelentést tett:

Az utóbbi időben Soros György szervezetei foglyul ejtették az Európa Tanácsot és annak szerveit. az Emberi Jogok Európai Bíróságának működésére (EJEB) különösen nagy befolyást szereztek. Ebből a szorításból pedig ki kell szabadítani az európai emberi jogvédelmet.

Tudni kell ugyanis, hogy a jogvédelem örve alatt sorra születnek Magyarország ellen ítéletek, amelyek minden esetben politikailag motiváltak.

A jobboldali politikus szerint az egész európai jogrendet érte támadás, a Soros György által finanszírozott civil szervezetek révén egy szélsőséges individualista megközelítés uralja ezt a területet. Miközben a jogállami működés minimuma, hogy az igazságszolgáltatás független maradjon.

Nem demokratikus az az eljárás, hogy ideológiai szempontok alapján ítélnek el tagállami kormányokat, azok törvényhozási munkája miatt.

A sajtótájékoztatón Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke is megjelent, aki elmondta, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága legfőbb feladata, hogy felügyelje, hogy az Európa Tanács 47 tagállamának bíróságai a tisztességes eljárás szabályainak megfelelően járnak-e el. Lomnici ismertette egy tudományos kutatás eredményeit is, amelyek azt mutatják, hogy:

az elmúlt évtizedben az EJEB mintegy száz bírája közül 22 érkezett a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványokhoz tartozó szervezetektől.

A bírók által korábban képviselt szervezetek így „sorra nyerték meg az eljárásokat, miközben a „nem kebelbéliek” rendszeresen vesztesek lettek.

Többek mellett Zsigmond Barna Pál kezdeményezésére indított eljárás végén az EJEB módosította delegálási és összeférhetetlenségi szabályait, célul tűzve ki a kezdeményezők által kifogásolt összefonódások megszüntetését. Ennek eredményeként az áprilisi választáson már nem kerültek a Soros-szervezetekhez kötődés miatt kifogásolható bírók a testületbe.

Ezzel a döntéssel talán közelebb kerül az Európai Unió ahhoz, hogy tényszerű viták legyenek folytathatóak szakpolitikai kérdésekben, ne születhessenek ideológiaialag motivált döntések.

A Kontra korábban közölt elemzést arról, hogy sok egyéb csatorna mellett hagyományos módszerekkel is hatást gyakoroltak illetéktelenek az Európa Tanács (ami a bíróság anyaszervezete) működésére. Lapunk birtokába jutott dokumentumok azt bizonyítják, hogy az Európa Tanács az elmúlt időszakban bőkezű adományokban részesült Sorostól.

A Emberi Jogok Európai Bizottsága hivatalos dokumentuma szerint:

• 2007-2014 között 816. 851, 88 Eurót, azaz mai árfolyamon számítva közel 300 millió forintnyi,

• 2015-ben pedig 466.411,27 Eurót, azaz mai árfolyamon számítva több mint 168 millió forintnyi támogatást kapott a Európa Tanács.

Ennek tudatában kérdéses, hogy a magyar jogállam állapota miatti aggódásuk őszinte-e azoknak, akik közvetlenül kötődnek Soros György hálózatához, illetve akik pénzügyi támogatásban részesülnek az alapítványi költségvetésükből.”

Fotó: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

Neked Ajánljuk