Komoly változásokat akarnak a nyugdíjaknál – népszavazást kezdeményeznek a nyugdíjasok – hvg.hu

Népszavazást szeretne az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület, öt kérdést már be is adtak a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

A Népszava ír róla, hogy egyebek közt azt szeretnék, a 134 ezer forintos átlagos nyugdíj alatti juttatásokat nagyobb ütemben, míg az e fölötti ellátásokat alacsonyabb mértékben emeljék meg. A kérdés azért is aktuális, mert egyrészt megszűnt a magasabb bérek magasabb adókulcsa, másrészt a nyugdíj-megállapítás szabályai gyakran változnak, nem ritka, hogy ha a beosztott egy-két évvel később megy nyugdíjba, százezer forinttal is többet kaphat, mint egykor jobban kereső korábbi főnöke, ugyanannyi ledolgozott évvel a háta mögött.

A nyugdíjasok szervezetei sok panaszt kapnak az idősotthonok kiszámíthatatlan díjemeléseiről is, ennek is gátat szabnának azzal, hogy csak az éves nyugdíjemelésnek megfelelő vagy az alatti térítési díjemelés legyen elfogadható.

Azt is szeretnék elérni, hogy az idősek sérelmére elkövetett bűncselekményeket a mainál is szigorúbban büntessék, végül pedig azt, hogy a túlórákat ne csak az egészségügyben számítsák be a nyugdíj megállapításakor a ledolgozott időbe, hanem valamennyi ágazatban.

Neked Ajánljuk