Kiszivárgott: ezekben az órákban is tárgyalt Brüsszel és Budapest az olajembargóról – Mandiner

Hétvégén születhet meg az alku.

Miután a péntek délelőtti uniós tagállami nagyköveti ülésen nem született megállapodás a módosított uniós olajembargó ügyében, pénteken délután tárgyalás zajlott az Európai Bizottság és a magyar kormány között az ügyben – tudta meg az ügyre rálátó egyik diplomata forrásától a Reuters.

A hírügynökség forrását a Portfolio is idézte pénteken. A diplomata úgy fogalmazott:

„Nem gondolom, hogy ma áttörés jöhet, ez inkább a hétvégén valószínű.”

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában kijelentette:

„Brüsszel olajembargós javaslata felér egy atombombával.”

A kormányfő azt is hangsúlyozta a műsorban, hogy a „rezsicsökkentésnek vége van, ha elfogadjuk a Bizottság jelenlegi embargós javaslatát”.

A jelek szerint tehát az Európai Bizottság keresi azokat a pontokat, amelyen mentén a magyar kormány is áldását adná a hatodik uniós szankciós csomag keretében az orosz olajembargóra, és lehet, hogy a hétvégén lesz újabb nagyköveti ülés Brüsszelben, ahol ez az alku meg is születhet. 

Ez a brüsszeli logika szerint azért lenne fontos, hogy ezzel is üzenni tudjanak az orosz vezetésnek, amely jövőn hétfőn tartja a győzelem napi ünnepségeket Moszkvában és láthassa, hogy a háború folytatása milyen közép távú orosz költségvetési következményekkel járna – hívta fel a figyelmet a portál.

Nyitókép: Pixabay

Neked Ajánljuk