Kijárási tilalom: akár még tovább velünk maradhat – Portfolio

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról szóló kormányrendelet több jogszabályt is felsorol, melyek hatályát a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja.

Ez volt az a törvény, amellyel a kormány ismét kihirdette a veszélyhelyzetet és november 11-én lép hatályba. Ebben a törvényben az is szerepel, hogy a jogszabály a kihirdetését követő 90. napon hatályát veszti.

Ez azt jelenti, hogy minden korlátozó rendelet hatálya február 8-ig szól, nem pedig csak 30 napra, ahogy eredetileg kihirdették.

Cikkünk megjelenését követően a Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte:

“A ma megjelent sajtóhírekkel ellentétben a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedéseket nem hosszabbította meg a kormány, azok 2020. december 11-ig alkalmazandóak. A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az Országgyűlés döntése alapján 2021. február 8. napjáig. 

Címlapkép: A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai két fiatal férfi munkáltatói igazolását ellenőrzik a miskolci Széchenyi utcában a kijárási tilalom idején 2020. november 14-én este. A koronavírus-járvány második hulláma miatt november 11-től este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom van érvényben Magyarországon. A tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Forrás: MTI/Vajda János

Neked Ajánljuk