Két hete „természetellenes szövetségnek” nevezte az ellenzéki összefogást Márki-Zay, most már nem így látja – Mandiner.hu

Márki-Zay Péter legújabb posztja szerint az összefogást egyszerre kényszerítette ki a választási törvény és az ellenzéki szavazók.

Nem sokkal vasárnapi bejelentkezése után újabb posztot tett közzé Márki-Zay Péter. A baloldal közös miniszterelnök-jelöltje arról értekezett, hogy „ennek a sokszínű, számos fontos értéket képviselő csapatnak együtt, közösen kell győznie, hogy egy másfajta Magyarországot teremtsünk együtt”.

Szivárványkoalíció? Kényszerű együttműködés? Keserű egymásrautaltság? Nem így látom” – kezdte posztját az ellenzékre utalva Márki-Zay. Ezzel ellentétben azonban pont két hete még ő maga nevezte „természetellenes szövetségnek” a hatpárti összefogást.

Nos, én azt gondolom, hogy nekünk a német típusú választási rendszer megfelelne, a pártstruktúránkhoz legalábbis ez állna közelebb. Mi szeretnénk visszatérni a 2010-ig működő pártrendszerhez. A kétpártrendszert a Fidesz építette ki, csak nem két párttal hanem sok párttal, ez volt az úgynevezett centrális erőtér. Ha úgy tetszik ez egy ördögien ravasz terve volt Orbán Viktornak mindaddig, amíg a nagyon különböző ideológiájú, múltú pártok nem fogtak össze, ami egy természetellenes szövetség, és éppen ezért Orbán joggal gondolhatta, hogy ez sosem fog megvalósulni” – magyarázta akkor Márki-Zay Péter. Hozzátette: „az összefogás az, amivel a kétharmadot már lebontottuk, ezt ki merem jelenteni, de amivel most esélyünk van Orbán Viktort megbuktatni, és a korrupt rendszerét a bíróságra vinni” – fogalmazott még január 9-én, vasárnap este.

Legújabb bejegyzésének bevezetője után azonban már arról értekezik, hogy „bár az ellenzéki összefogást, a pártok és a civilek választási koalícióját a Fidesz által írt választási törvény és a változást akaró szavazók kényszerítették ki, az Orbánizmusnak pontosan így kell véget érnie”. 

Mostanra úgy látja: „A mi erőnk éppen abból származik, hogy különbségeink ellenére megtaláljuk a közös pontjainkat, vitáinkból pedig közös eredmények születnek. Utunk a győzelemhez vezet.

Csak felfelé!” – zárul a poszt.

Neked Ajánljuk