Kéri megint nem érti: hogy lehet egyszerre három egymásnak ellentmondó rendezvényt tartani Magyarországon? – Mandiner

Szerinte ez nem az ország befogadókészségét és sokszínűségét, hanem azt tükrözi, hogy „az itt élő nép torkán mindig mindent le lehet nyomni”. 

Sajátos műfajű cikk jelent meg péntek reggel a Hírklikk.hu-n: az MSZP-közeli portál Kéri László politológussal csinált egy interjút, amelyet függő beszédben közöltek.

„Micsoda egy országban élünk, ahol majdnem egyszerre három, egészen különböző, egymásnak is ellentmondó rendezvényt” tartanak – sóhajtott fel Kéri a beszélgetés elején. A politológus a globalista, internacionalista Sziget fesztiválra, a Kurultajra, és az augusztus 20-i tűzijátékra gondolt.

Szerinte ez nem az ország befogadókészségét és sokszínűségét, hanem azt tükrözi, hogy „az itt élő nép torkán mindig mindent le lehet nyomni”. 

Augusztus 20-a mindig is „kétfenekű ünnep” volt – magyarázta tovább a politológus.  „Az egyik fele, hogy a mindenkori politikai rezsimek ezen a napon szeretik mennybe meneszteni a saját ideológiájukat. A népet viszont ez évszázadok óta lényegében nem zavarja. Bármelyik magyar faluba, vagy vidéki kisvárosba el lehet menni ezen a napon és ott felszabadult fesztivál-, majális és búcsú jellegű ünneplés látható. A magyar társadalom régóta különféle rendezvényekkel, felszabadultan ünnepli ezt a napot. És igazából senkit nem érdekel, hogy milyen hivatalos beszédek hangzanak el” – jelentette ki, majd elmondta a véleményét arról is, hogyan látja a Fidesz-kormány szerepét ebben.

„A Fidesz azonban olyanná szeretné tenni augusztus 20-át, amilyen a két világháború között volt” – véli.

 A politológus úgy látja, az nem kérdés, hogy ez a nap az idén is a Fidesz által átértelmezett ünnep lesz. Hiszen lényegében csak a hatalomnak van médiája és abból megállás nélkül szól majd a propagandájuk. „A lakosság tehát megkapja az ünnepből a hivatalos adagot, erről gondoskodnak a helyi potentátok is. De azzal nem tudnak ők sem mit kezdeni, hogy az emberek milliói elsősorban annak örülnek, hogy a sok-sok gondjuk között van egy nap, amikor a hagyományoknak megfelelően – és a maguk módján – felszabadultan ünnepelhetnek, nem kell törődniük a mindennapi problémákkal” – mondta Kéri László.

A három ellentétes rendezvény – Sziget, Kurultaj, augusztus 20-i ünnep – egybecsúszása nem az első jelenség az elmúlt évekből, amit Kéri László nem ért: emlékezetes, 2018 április 8-a estéhjén a HírTV stúdiójában vallotta be Kálmán Olgának az első eredmények megismerésekor, hogy az általa korábban vélt tézisek sorra megdőltek ezen a választáson.

Neked Ajánljuk