Kepes András Demeter Szilárdról: Ez az ember így gondolkodik – hvg.hu

Kulturált ember ilyen gondolatokat 2020-ban – ismerve a sztálinizmus és a nácizmus rémtetteit – nem fogalmaz meg – jelentette ki az RTL Klubnak nyilatkozva Kepes András író, újságíró, egyetemi tanár.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos a minap az Origón megjelent publicisztikájában nevezte Soros György gázkamrájának Európát, a magyarok és lengyelek mostani helyzetét pedig a második világháborúban meggyilkolt zsidókéhoz hasonlította. „Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai” – írta Demeter.

A hangnemen és a cikkben megjelenő gondolatokon sokan, köztük több zsidó szervezet is felháborodott. Ez ügyben kereste meg az RTL Klub Kepes Andrást, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Demeter Szilárd tényleg így gondolkodik, ez nem félreértés, szerencsétlen szóhasználat vagy meggondolatlanság a részéről. Szerinte minden kulturált embert sértenek a miniszteri biztos szavai, függetlenül attól, hogy valaki konzervatív, liberális, vagy bármi más. Azt is hozzátette, nem számít rá, hogy Demeter lemondana vagy leváltanák.

Neked Ajánljuk