Kata-módosítás: ma tárgyalja és el is fogadhatja az országgyűlés – Portfolio

A katáról szóló törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamentnek, amely a kormány kérésére hozzá is járult az előterjesztés kivételes eljárásban történő tárgyalásához.

A változásokról, illetve a javaslat lehetséges hatásairól bővebben itt írtunk:

A képviselők kedden már dönthetnek is a kata-szabályok szeptember 1-jétől történő módosításáról, amelynek értelmében

  • évi 18 millió forint bevételi értékhatárig lehet ezt az adózást választani.
  • Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint.
  • Az új katásoknak csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők.

Döntés lesz a 2023-as költségvetés főösszegeiről. Az összegző módosító javaslat, az eredeti előterjesztéshez képest, némileg több bevétellel és kiadással számol, de a hiányt változatlan mértékben határozza meg.

A gazdasági bizottság kezdeményezésére az Országgyűlés politikai nyilatkozatban utasíthatja el az Európai Parlament múlt heti állásfoglalását a globális minimumadóval kapcsolatban.

Mindemellett

  • a képviselők újraválaszthatják a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagjává Kardkovács Kolost, aki 2016 óta tagja a testületnek.
  • Megvitatják a Magyarország és Szerbia közötti, a közúti, a vasúti és a vízi határforgalom ellenőrzéséről szóló megállapodást.
  • Szerepel a napirenden a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott, a területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint egyes törvényeknek az alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat is. A sürgősséggel tárgyalt javaslat értelmében a megyei kormányhivatalok a jövőben vármegyei kormányhivatalok lesznek.

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk