Karácsony: Bringás forradalom zajlik Budapesten – Mandiner

„Nem jelentettem be, hogy a Lánchidat lezárjuk”, de felmerült az a szakmai javaslat, hogy a hídon buszsáv legyen – tette hozzá.

Igazi bringás forradalom van Budapesten, egyre többen választják a kerékpárral közlekedést – mondta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken Budapesten.

A főpolgármester a Mol Bubi közbringarendszer egy évvel ezelőtti megújulása és a hálózat újbudai bővülése alkalmából tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy

a koronavírus-járvány idején sokan kezdték el használni a kerékpárjukat, ami – úgy tűnik – tartós változást hozott a közlekedésben.

A megújult Mol Bubi nagyon nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen közlekednek Budapesten kerékpárral – tette hozzá.

Kérdezz-felelek

A sajtótájékoztató után több témában is tettek fel kérdéseket Karácsony Gergelynek, aki ezekre válaszolva azt mondta:

az önkormányzati hitelkérelmek ügyében a kormány „önkényesen” dönt.

A mostani rendszerben az önkormányzatok nem tudnak hitelt felvenni olyan beruházásokhoz sem, amelyek megtérülnek. Főpolgármestersége alatt a kormány a fővárosi önkormányzat semmilyen hitelkérelmét nem támogatta még, holott a rendszer működne, ha „valamilyen átlátható és nem politikai célzatú szempontrendszer alapján döntenének” – tette hozzá.

A Lánchíd majdani, felújítás utáni forgalmával kapcsolatban a főpolgármester közölte, az ügyben a nyáron elindul egy társadalmi párbeszéd.

„Nem jelentettem be, hogy a Lánchidat lezárjuk”, de felmerült az a szakmai javaslat, hogy a hídon buszsáv legyen

– idézte fel, kiemelve: a kérdésben még nem született döntés, mindenki szempontját figyelembe veszik majd.

A pesti alsó rakpart forgalmáról fontos vita bontakozott ki, amely arról szól, „hogyan tudunk egy élhetőbb, szerethetőbb és zöldebb Budapestet csinálni” – fogalmazott. Idejétmúlt hozzáállás, hogy egy történelmi belvárosban „a várost átszelő autópályák” vannak – jelentette ki. Minden változás okkal okoz félelmet és indulatot különböző társadalmi csoportokban, de ezt a vitát nem lehet megspórolni – mondta Karácsony Gergely.

(MTI)

Nyitókép: Képernyőkép

Neked Ajánljuk