Janša: Oroszpárti hálózat győzött Szlovéniában – Mandiner

A volt szlovén miniszterelnök szerint bizonyos politikusok megpróbálják Szlovéniát visszaszorítani az orosz befolyási övezetbe.

A vasárnapi parlamenti választásokon megbuktatott konzervatív Janez Jansa miniszterelnök több tweetben is élesen bírálta baloldali utódját, Robert Golobot annak állítólagos oroszbarátsága miatt – írta szerdán az Euronews.

„Ti tényleg liberálisoknak neveztétek azokat az oroszbarátokat? Ellenőrizzétek a forrásaitokat, kérlek”

– fogalmazott közösségi oldalán Janša, több külföldi médiumot is megjelölve, köztük a The New York Times-t, a Reuters-t és a Fox News-t.

Janša szerint Golob „Európa-ellenes, oroszbarát háttérrel” 

Janša azzal igyekezett alátámasztani állítását Golob Szabadság Mozgalmáról, hogy szerinte a párt némely vezetője, illetve támogatója „Európa-ellenes, oroszbarát háttérrel” rendelkezik.

Ehhez egy olyan fényképet is mellékelt, amelyen a Golobot támogató Zoran Janković ljubljanai polgármester néhány évvel ezelőtt kitüntetést kap Vlagyimir Putyin orosz elnöktől.

Előhozta a Szabadság Mozgalom alelnökének, Marta Kosnak – a várható új külügyminiszternek – egy március 20-i interjúban tett nyilatkozatát is. Kos a háború negyedik hetében azt mondta:

„Szlovénia érdekelt abban, hogy normális kapcsolatai legyenek Oroszországgal,

Janša politikája pedig hozzájárult ahhoz, hogy Szlovénia közelebb kerüljön az Egyesült Államokhoz és eltávolodjon Oroszországtól”.

Janša már a választás napján hasonló nézeteket hangoztatott, amikor az Európai Néppárt (EPP) tweetjére reagált. Az EPP nagy feltűnést keltett tweetjében ugyanis kifejezte aggodalmát „a szlovéniai választásokba való esetleges orosz beavatkozás miatt, ami egyértelműen annak a következménye, hogy Szlovénia határozottan és egyértelműen támogatja Ukrajnát”.

„Megpróbálják Szlovéniát visszaszorítani az orosz befolyási övezetbe”

A miniszterelnök köszönetet mondott az EPP-nek, és megjegyezte, hogy

„Putyin kitüntetéseivel kitüntetett befolyásos politikusok megpróbálják Szlovéniát visszaszorítani az orosz befolyási övezetbe.”

Szlovéniában „erős oroszbarát hálózat működik, amely kivételes média-, pénzügyi és politikai hatalommal rendelkezik. Ez a hálózat minden választás előtt új politikai pártot hoz létre. Ezúttal a Szabadság Mozgalom nevet kapta” – állította Janez Janša.

„Az ukránok értünk is harcolnak”

A politikus – cseh és lengyel kollégájával együtt – az első európai politikusok között volt, aki Kijevbe látogatott március 18-án, amikor még harcok dúltak az ukrán főváros körül – emlékeztet a portál.

„Most – és ez a legfontosabb kérdés –

az Ukrajnának nyújtott katonai segítségre kell koncentrálnunk, különben ez a háború folytatódni fog, ami mindent befolyásol.

Az európai életmódot is. Az ukránok értünk is harcolnak. És az orosz agressziónak akkor lesz vége, ha Ukrajna elég erőssé válik ahhoz, hogy megállítsa őket” – mondta az Euronewsnak Janez Janša.

Nyitókép: JURE MAKOVEC / AFP

Neked Ajánljuk