Itthon: Kormányszóvivő: Maradnak az eddigi intézkedések | hvg.hu – hvg.hu

Az eddigi intézkedéseket tartja fenn a kormány a járványügyi adatok alapján – jelentette be csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Ennek esetleges megváltoztatásáról a jövő héten döntenek, ha szükséges.

Arról is beszélt, hogy az új fertőzések száma nagyjából konstans, de mivel megkezdődtek a tömeges tesztelések, és több antigéntesztet is használnak, magasabbak az újabb adatok. A kormány a hétvégén nyilvánosságra fogja hozni az egészségügyi dolgozók, a szociális munkások és a pedagógusok körében zajló tömeges tesztelések eredményeit is.

Korábban mi is megnéztük, mire számíthatunk az aktuális járványügyi adatok alapján.

Oltások

A kormány azzal is tisztában van, hogy a helyzetnek, a járvány terjedésének a hatékony és valós megoldása a vakcina lesz, ezért most hogy kézzel fogható közelségbe kerülünk ahhoz, hogy a 3 .tesztfázis lezáruljon, a kormány hosszan tárgyalt a vakcinabeszerzésről is. Mindenhonnan, ahonnan lehet, vakcinát kell szerezni. Csak olyan hozható forgalomba, amit a magyar hatóságok ellenőriznek, és biztonságosnak tartanak. Ez igaz az uniós, amerikai vakcinákra is. Önkéntes és ingyenes lesz az oltóanyag beadása.

A kormányszóvivő beszélt a Pfizer-vakcináról is, cégtől olyan információkat kaptak, hogy ugyan előrehaladott a fejlesztés, de először az USÁ-ba szállítanak, ebben az esetben a lekötésnél kifizetett összeg felét visszaadják. Ettől függetlenül több mint 12 millió vakcinát kötöttek le, tárgyalnak Oroszországgal, Izraellel és Kínával. A harmadik fázisa az oltóanyag tesztelésének Kínában zárulhat le.

Egészségügy

Gulyás szerint az egészségügy képes ellátni a feladatot, van bőven szabad ágykapacitás. Senkinek nem kell attól tartani, hogy az egészségügy ne lenne képes maradéktalanul ellátni. A favipiravir gyógyszerszállítmánnyal még hatékonyabb kezelést tudnak biztosítani.

Azt kérik, mindenki tartsa be a kormány által elfogadott szabályokat, ezzel lehet a járványt lassítani. Ha még néhány hétig sikerül kitartani, látszani fog a fény az alagút végén, ami a vakcinát jelenti.

A miniszterelnök válaszaiból kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók 2,6 százaléka fertóződött meg a járvány kezdete óta, ami 5026 embert jelent, és összesen 15-en hunytak el közülük.

A nyugati sajtószabadság helyzetét szerinte az mutatja, hogy a miniszterelnök cikkét nem akarta lehozni a Project Syndicate.  Orbán Viktor válaszcikkének elutasításáról azt is mondta még, hogy jól mutatja a nyugat-európai sajtóban csak egy vélemény jelenhet meg, szerinte nem volt illedelmes dolog.

A helyi iparűzési adóval kapcsolatban érdeklődött a Magyar Nemzet, amire a miniszter azt mondta, hogy nincs döntés sem arról sem más adókról. Mire számít a kormány az új amerikai kormányzattól kérdésre, úgy reagált, hogy nem fognak beleszólni, hogyan döntenek az USA-ban, ahol Joe Biden bejelentette, hogy állampolgárságot fog adni sok illegális bevándorlónak, de elvárják, hogy más se szóljon bele, hogyan dönt erről Magyarország.

Arra a kérdésre, hogy megtámadják-e a jogállamisági mechanizmust az Európai Bíróságon, azzal válaszolt, hogy mivel nincs elfogadva ilyen, ezért nincs mit megtámadni.

Arra a kérdésre, hogy szigorít-e a kormány karácsonyig, azt mondta, hogy Kövér László pontosan fogalmazott, nincs szándék a szigorításra, de ha szükséges, enyhíteni és szigorítani is készek. Szerinte december 10-ig tudnak álláspontot kialakítani a karácsonyi intézkedésekkel kapcsolatban.

Az iksolák bezárásával kapcsolatban azt mondta, hogy 4/5-ük normálisan működik, helyes az a döntés, hogy az iskolák 14 éves korig működjenek. A tömeges tesztelések kiszélesítéséről várhatóan a hétvégén döntenek a jelenlegi tesztelés eredményei alapján.

Arra a kérdésre, hogy kávézna-e George Clooney-val, azt mondta, szívesen, de a színész nem kereste meg őt, majd megjegyezte, “Jobban áll neki, ha tanult szöveget mond”.

A HírTV Dobrev Klára tevékenységére reagáltatta a minisztert, aki szerint nincs olyan nemzetközi támadás, aminek az ellenzéki pártok ne örülnének. A főváros busztenderével kapcsolatban Gulyás azt mondta, hogy az a korrupció lelpezetlen és nyílt formája, ami megengedhetetlen.

Anthony Blinken amerikai várható külügyminiszterségére úgy reagált, hogy reméli, az együttműködés jó lesz.

A táppénzszabályok megváltoztatására kérdezett rá az RTL Klub, elsősorban azért, mert sok szülő kényetelen otthon maradni a karantén miatt kisgyerekével. A kormány dolgozik ezen, indokolt lehet biztosítani, hogy otthon tudjanak maradni a kiskorú gyerekekkel – válaszolta a miniszter.

A nyugdíjas idősávval kapcsolatban szóló kérdésekre azt mondta, hogy a nyugdíjasok érdekeit képviselő szervezetek nem tehetnek mást, mint üdvözlik az új szabályokat, szerinte ezek igazán az ő érdeküket képviselik. Nem vitatja, hogy másoknak jelenthet nehézséget, ezért tették máshova az idősávot, mint tavasszal. A járványhelyzet mindekitől áldozatot kíván, a fiataloktól is.

A hulladékgazdálkodási ágazattal kapcsolataban Szentkirályi Alexandra arról beszélt, hogy a cél, hogy a hulladékot nyersanyagként kezeljék, és az erről szóló javaslatot széles körú szakmai egyeztetés alapján dolgozták ki.

Az InfoRádió azt kérdezte, hogy miért nem tesztelik az pedagógusokon kívül az iskolai dolgozókat is, amire a miniszter azt mondta, hogy mindenkit, aki felnőttként oktatási intézményben dolgozik, tesztelni kell. Szerinte minden kormányhivatal felé ez volt az utasítás. A táppénzügyet valóban indokolt egyszerűsíteni. A tanárok először megkapják a 60 százalékot automatikusan, a 100 százalékost külön kell kérni, szerinte az esetek nagyon nagy részében utólag meg is kapják. Azt kell vélelmezni, hogy ha egy pedagógus megbetegszik, akkor az iskolában kapta el – mondta, majd jelezte, ennek megfelelő módosítást kezdeményeznek.

A vakcinák mínusz 70 Celsius fokos hűtésére fel vagyunk-e készülve? Erre a kérdésre azt mondta, hogy igyekeznek biztosítani a hűtókapacitást, amit egyelőre könnyebb megteremteni, mint beszerezni a vakcinát.

Milyen tudományos érvek szólnak az egynemű párok örökbefogadásának tiltása mellett? Erre azt válaszolta, hogy isten így teremtette a világot, vagy így jött létre, hogy férfi apa és nő anya van, és erről politikai konszenzus is van, Draskovics Tibor korábbi miniszter pedig már 2008-ban kezdeményezett ilyet.

Az önkormányzatok bevételeinek elvonása sehol a nem volt példa a V4-eknél, sőt volt, ahol külön segítették is őket. Szerinte közös érdek, hogy mindenkinek segíteni kell azokon, akik erre rászorulnak. A pártok költségvetésének megvágásáról nincs döntés.

A hazai sípályák esetleges kinyitásáról nincs döntés, mérlegelni kell szerinte, hogy először a síterületeken terjedt Európában a betegség, az észak-olasz és dél-osztrák sípályákon. Külföldi síelést idén senki ne tervezzen – ismételte meg Orbán Viktor korábbi szavait.

A hvg.hu kérdéseire válaszolva azt mondta, hogy az orvosok jogállásáról szóló törvény végrehajtási rendeletén még dolgoznak.

Magyarország finaszírozása 2022 végéig akkor is biztosított, ha nem vesznek fel nemzetközi hitelt, és kimondott árfolyamcélja a kormánynak nincsen – derült még ki érdeklődésünk nyomán. A magyar államadósságot pedig csak 1/5 részben érinti az árfolyamváltozás.

Az esetleges kiadáscsökkentő lépésekkel kapcsolatban arról beszélt a miniszter, hogy senki nem megszorításokkal tervez egy ilyen helyzetben. Az idei évben jelentős recesszió lesz szerinte, akár mínusz 6% is lehet, ami szerinte megfelel a várakozásoknak. Meg fog nőni az államadósság is, de jövőre már igyekeznek majd csökkenteni az alkotmánynak megfelelően.

A 444.hu azt krdezte, hogy hány beteget kezelnek intenzív osztályon, erre 961-et mondott. A kórházigazgatóság felállításával pontosabb adatok lesznek a kórházakból is – mondta még. A választási törvényről azt mondta, hogy az a kamupártok elleni fellépésre ad hatékony eszközöket, az ellenzék pedig már döntött az együttműködésről: midnenki az egységes baloldal része. A választási törvényhez 2021 január 1-et követően már nem módosíthatják.

A külföldről karácsonyra hazatérők esetében még türelmet kér ahhoz, hogy miként döntenek a karácsonyi időszakról. Az országos kórházi főigazgatóság részleteire is rákérdeztek, amire azt mondta, hogy a járványügyi védekezés érdekében történt, mint sok más egészségügyi intézkedés, szerinte ez hosszú távon is jó lesz. Kiemelte a hálapént megszüntetését és azt, hogy az orvosok tisztességes fizetést fognak kapni. Szervezettebb, hatékonyabb ellátásra van szükség, kórházakat nem akarnak bezárni, hanem világos felelősségi köröket és hierarchiát szeretnének, ezért jött létre a kórházi főigazgatóság.

Még egyszer a választási törvény módosításáról: a választókerületi térképen nem fognak változtatni.

Neked Ajánljuk